april 10, 2023

JADRANKA ŠKORNIK: SKAVTI SI PRIZADEVAMO ZA PRIJAZNEJŠI IN BOLJŠI SVET

Na velikonočno nedeljo smo v studiu Štajerskega vala gostili katehistinjo, Šentjurčanko Jadranko Škornik. Po izobrazbi medicinska sestra je že 23 let tudi voditeljica bratovščine odraslih skavtov, izredna delivka obhajila in pomembna članica ekipe šentjurske župnije.
V pogovoru z Barbaro Gradič Oset je spregovorila o pomenu velikonočnega časa za kristjane, o skavtih, o svetem pismu, pastoralni službi, pa tudi o prebolevanju raka in moči, ki jo je takrat iskala v Božji besedi. V pogovor sta prinesli veliko upanja in svetlobe.

Šentjurčanka Jadranka Škornik je katehistinja in voditeljica bratovščine odraslih skavtov šentjurske župnije

 

Jadranka Škornik je bila glavna pobudnica ustanovitve Bratovščine odraslih skavtov Šentjur in je zdaj njihova voditeljica že 23 let. V Svetem pismu išče tudi energijo, da mlade pri verouku navdihuje in  jih vodi skozi življenje. Razložila je načine, kako bi lahko mlade vključili v različni cerkvene dejavnosti. V pogovoru sta se z Barbaro Gradič Oset dotaknili besed upanja papeža Frančiška. Slednji namreč ves čas poudarja, da je treba sejati upanje v svetu, ki trpi in da moramo graditi boljši svet. Strupeni so namrče virusi egoizma, brezbrižnosti, zapiranja v osebne interese. Ta način delovanja za skupno dobro je načelo skavtskega povezovanja.

»V ta svet, v katerem je veliko teme, je treba prinašati upanje, veselje, pozornosti, ljubezen, lepe besede. Skavti se trudimo zapustiti svet malo boljši, kot smo ga prejeli. Skavt mora vsak dan narediti vsaj eno dobro delo in to nam pomaga ustvarjati prijaznejši svet v lokalnem okolju, pa tudi širše. Če bi se ljudje imeli radi med seboj, če bi si odpuščali, bi bil ta svet veliko prijaznejši in lepši. Papež nas spodbuja, da delamo za mir, naj bomo sol zemlje in luč sveta. Iz majhnih stvari raste veliko.«