september 26, 2023

JANEZ TRILER: MENE JE GLASBA POKLICALA

Janez Triler je glasbeni pedagog, harmonikar, skladatelj in aranžer, nastopa kot solist ali v različnih zasedbah, najbolj pa ga poznamo kot tenorista znamenitega Slovenskega okteta, v katerem prepeva že od leta 1996. Odličen glasbenik, ki ga odlikujeta vsestranskost in izreden občutek za ljudi, je bil gost našega radijskega srečanja, na katerega ga je povabila Tanja Jurjec.

Janez Triler od leta 1996 slovensko pesem prenaša kot drugi tenorist po domovini in svetu z znamenitim Slovenskim oktetom. (Foto: Štajerski val)



Janezu Trilerju je bila glasba položena v zibko. Začel se izobraževati v petju in igranju harmonike, za katero pravi, da vedno deli dobro voljo, ob njej pa se da tudi krasno zapeti. Ob pedagoškem delu rad svetuje ansamblom in pevskim sestavom. Z bratom sta imela svoj ansambel Obzorje, s katerim sta kar šestnajst let nastopala po vsej Evropi, na odru pa je bil tudi z znanimi narodno-zabavnimi ansambli, celo z Avseniki in Slaki.

»Zatrdno sem vedel, da bo prišel čas, ko bom opravil kakovostni preskok. Nikoli pa si nisem predstavljal, da bo to Slovenski oktet.«

Vse od leta 1996 slovensko pesem prenaša kot drugi tenorist po domovini in širom po svetu z znamenitim Slovenskim oktetom. Pesem Katrca je zapel že krepko čez tisočkrat.

Z glasbo in petjem so odraščali tudi njegovi trije otroci, ki se izobražujejo na glasbenem področju. Pravo razkošje je, ko na odru skupaj izvajajo raznoliko kakovostno glasbo in tako popestrijo številne dogodke. Pravi, da naredijo z glasbo zgodbo in vzpostavijo most do ljudi in njihovih src.

Septembra 2007 so v Železnikih poplave povzročile razdejanje. Družina Triler je ostala brez vsega, zato si je morala za kar dve leti in pol najti začasni dom pri prijateljih.
Janez je tudi nadarjen risar. Narava je zanj vir miru, užitkov, spokojnosti, čistosti, protiutež sodobne naglice in materializma.

Z Janezom Trilerjem se je pogovarjala Tanja Jurjec.