maj 16, 2023

JERNEJA JEZERNIK: Alma Karlin je bila neustrašna, samosvoja in ambiciozna ženska

Jerneja Jezernik je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani doštudirala slovenščino in nemščino ter ju tudi nekaj časa poučevala. Kasneje je slovenski jezik učila kot tuji jezik v dopolnilnem pouku slovenskega jezika in kulture v Baden-Württembergu und Berlinu, bila urednica, lektorica, zdaj je založnica, pisateljica in prevajalka. Predvsem pa se Jerneja Jezernik že 25 let ukvarja s proučevanjem življenja in dela svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin. Z Jernejo Jezernik se je pogovarjala Barbara Gradič Oset.

Jerneja Jezernik in Barbara Gradič Oset v radijskem srečanju predvsem o celjski veliki ženski Almi M. Karlin.

»Alma M. Karlin je tako vsestranska ženska in ustvarjalka, da jo težko opišemo zgolj s tremi besedami. A če bi izbrala le tri pridevnike, ki bi jo opisali, potem je bila Alma Karlin neustrašna, samosvoja in ambiciozna ženska

Pred dnevi so v Celju na Krekovem trgu odprli panojsko razstavo Peš po domačih krajih - popotni dnevniki Alme M. Karlin od leta 1934-1936, ki je nastala na podlagi popotnih dnevnikov Alme Karlin z njenih potepanj po domačih krajih. V nemškem jeziku so dnevniki pravkar izšli v celovški založbi Drava, prihodnji mesec pa jih bo Celjska Mohorjeva družba izdala še v slovenščini. Potopise je prevedla prav Jerneja Jezernik, ki o Alminih poteh ne le piše, ampak po njih tudi hodi. 

 

Galerija slik