marec 11, 2024

Lea Školnik: Otroci pri nas dobijo vsako najboljše zdravljenje, ki je znano in potrjeno

V mesecu marcu v radijskih srečanjih na Štajerskem valu dajemo besedo ženskam. Ženskam, ki se razdajajo v svojih poklicih. Ženskam, ki s svojim delom, pa tudi sicer, podpirajo druge ženske. Ženskam, ki si prizadevajo za boljši, bolj pravičen svet. In ena takšnih je zdravnica Lea Školnik, pediatrinja, neonatologinja v Splošni bolnišnici Celje, ki spremlja novorojenčke in njihove starše v prvih dneh skupnega življenja. 

Zdravnica Lea Školnik, pediatrinja, neonatologinja v Splošni bolnišnici Celje, ki spremlja novorojenčke in njihove starše v prvih dneh skupnega življenja.

Otroško zdravnico Leo Školnik tako mnogi starši, predvsem tisti z manjšimi otroki, poznate, tisti z malo večjimi pa morda z otroškega oddelka celjske bolnišnice, kjer je delala pred tem. Otroci jo največkrat pokličejo kar "zdlavnica Lea". Prisluhnite ji v radijskem srečanju z gostiteljico Greto Kokot Rajković. 
 

»Mislim, da je v Sloveniji odlično poskrbljeno za zdravje ljudi, začenši s preventivnimi programi in tudi s kurativo, ki jo Slovenija ponuja. Naši otroci dobijo vsako najboljše zdravljenje, ki je znano in potrjeno, in se tako zdravniki kot država potrudimo za to. Tega res ne smemo izgubiti.« (Lea Školnik, pediatrinja neonatologinja v SB Celje)

»Vezi se v skupni skrbi za novorojenega otroka velikokrat stkejo že v porodni sobi,« pravi Lea Školnik, ki je danes, po dvajsetih letih dela kot otroška zdravnica, enako rada zdravnica kot na začetku svoje karierne poti. Da bo pediatrinja, je vedela že kot majhna deklica. Po opravljeni specializaciji iz pediatrije se je odločila še za subspecializacijo iz neonatologije, pridobila pa je tudi dodatna znanja iz otroške gastroenterologije in iz oživljanja novorojenčkov in dojenčkov, kar je izjemno dragoceno znanje, ki rešuje življenja novorojenčkov, predvsem ob težkih porodih in ko se rodi novorojenček z dihalno stisko oziroma brez znakov življenja. Tudi zaradi takšnih zapletov odsvetuje porod doma, saj je tveganje za zdravje otroka in mame v porodnišnici, ob prisotnosti strokovnega medicinskega osebja bistveno manjše.  
Pediatrinja Lea Školnik je tudi mama dveh hčera Lane in Ele. Prvo je rodila proti koncu študija medicine, drugo pa med opravljanjem specializije. Z družino živi v Šentjurju. 

Galerija slik