december 7, 2021

MARTINA SMODIŠ: PLES JE VAJA V SAMOZAVESTI

Ob svetovnem dnevu invalidov nam je svojo navdihujočo življenjsko zgodbo zaupala MARTINA SMODIŠ, študentka prevajalstva in strastna plesalka, ki želi videti svet in živeti življenje s polno žlico, čeprav je zaradi cerebralne paralize priklenjena na invalidski voziček. Na voziček ne gleda z grenkobo, ampak pravi, da je voziček njen pomočnik, ki ji pomaga pri vijuganju skozi življenje, odlično pa se z njim znajde tudi na plesnih parketih doma in po svetu.

Ob svetovnem dnevu invalidov nam je svojo navdihujočo življenjsko zgodbo zaupala MARTINA SMODIŠ, študentka prevajalstva in strastna plesalka, ki je zaradi cerebralne paralize priklenjena na invalidski voziček.

»Ples ni samo šport, ampak je tudi kultura, druženje in predvsem odklop od vsakdana. Ples je vaja v samozavesti. Nenehno te izziva k napredku.«

Hvaležna je staršema, ki sta jo spodbujala, da lahko kljub gibalni oviranosti normalno živi in se izobražuje, a se je njeno življenje vseeno precej razlikovalo od življenja vrstnikov. »Najtežje je bilo v času pubertete. Takrat se soočaš  z vsemogočimi stvarmi, hormoni ti delajo, ti si pa si na vozičku …,« se spominja Martina.

Ozrla se je vase in izzive življenja sprejela kot sopotnike za naprej. Po gimnaziji se je odločila za študij prevajalstva angleščine in francoščine, odšla v Ljubljano ter se naučila novih odgovornosti in samostojnega življenja. Plesni klub Zebra ji je prinesel nove življenjske dimenzije, nov  športni plesni voziček pa ji je pomagal doseči cilje, ki so bili dotlej nedosegljivi. S soplesalcem Romanom Mačkom dosegata izjemne uspehe in posegata zmagah tudi kot člana slovenske reprezentance v paraplesu.

Martina Smodiš s soplesalcem Romanom Mačkom, s katerim tekmujeta v paraplesu. 

Martina Smodiš se trudi biti čim bolj samostojna, na življenje in prihodnost gleda pozitivno. »Če vidiš, da ne moreš iti po ravni poti, pač greš po ovinkih, na koncu vseeno prideš na cilj,« pravi. Prisluhni jo v posnetku radijskega srečanja v spodnjem posnetku. Z njo se je pogovarjala Tanja Jurjec.

Galerija slik