oktober 23, 2023

MOJCA KOMAN: NA SVOJ KROŽNIK POVABITE BARVE

Mojca Koman je strastna kuharica, avtorica številnih kuharskih receptov in kar 7 kuharskih knjig. Čeprav se gospodinje rade pritožujemo, da ne vemo, kaj bi skuhale, da nam vedno kakšno živilo manjka, je Mojca prepričana, da so naši hladilniki in shrambe prepolni. Sama kljub temu, da vsak dan kuha za veliko družino, je namreč mama petih otrok, gre na velik nakup samo enkrat na mesec. V radijsko srečanje jo je povabila Greta Kokot Rajković.

Mojca Koman je živilska tehnologinja, strastna kuharica ter avtorica številnih kuharskih receptov in 7 kuharskih knjig.

V svojih knjigah razbija nekatere zakoreninjene mite glede hrane, spodbuja domišljijo in preizkušanje novih jedi v kuhinji, ki naj bo središče vsakega doma. V njeni kuhinje je vedno živahno, kuhajo namreč radi tudi otroci, najstarejši jih ima 21, najmlajši pa 9 let. Eksperimentiranje v kuhinji jim je v užitek, so pa tudi dobri jedci, pravi mama Mojca: »Od malega so navajeni na vse okuse, za nikogar nisem kuhala posebej. Tudi ko so bili še čisto majhni in ko so jedli še kašice, so jedli z nami. so pravi gurmani, kar pa ne pomeni, da nima vsak otrok kakšne jedi, ki je ne bi rad pojedel. To razumem in spoštujem, kot tudi otroci spoštujejo, da ne bom kuhala za vsakega posebej in da je vsak obrok maksimalno hranilno sestavljen.« 

Na svojih kuharskih tečajih in delavnicah za uravnoteženo prehrano živilska tehnologinja Mojca Koman, ki ji je vsakodnevno kuhanje tudi strokovni izziv, predlaga, da v svojo kuhinjo in na krožnike povabimo barve.

»Na krožnik povabite barve. Naj bo na vašem krožniku oziroma v jedilniku celega dne mavrica; nekaj oranžnega, nekaj rdečega, nekaj vijoličnega, nekaj belega, nekaj zelenega ...  Ker v ozadju vseh teh barv so vendar hranila. In če sledimo temu vodilu, bomo zagotovo pripravili obrok, ki bo uravnotežen in hranljiv. Mnogi so mi rekli, da se jim je z upoštevanjem tega nasveta popestril njihov jedilnik, pa tudi zdravje so si popravili.«

Galerija slik