marec 23, 2023

Na razstavi v Knežjem dvoru tudi čebela velikanka

V Knežjem dvoru v Celju so danes odprli novo občasno razstavo Naj medi. Glavna atrakcija je čebela velikanka - fizični model kranjske sivke v razmerju 1:100. Z razstavo želijo med drugim opozarjati na pomen čebel za človeštvo.

Edinstven model čebele je nastal z uporabo najsodobnejših tehnologij 3D tiska. (Foto: Štajerski val)

Čebela velikanka, ki predstavlja kranjsko sivko, zaščiteno avtohtono čebelsko vrsto pri nas, je obiskovalce navduševala že na lanski svetovni razstavi EXPO v Dubaju. In kako je pristala v Celju? Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman razlaga:

Čebela je obogatena tudi z animacijami v več jezikih. (Foto: Štajerski val)

Ob 3D modelu čebele si lahko tako ogledate še razstavo, ki so jo v muzeju pripravili skupaj s prostovoljci. Rada Hriberšek s Pokrajinskega muzeja Celje pravi, da želijo z razstavo:

Direktor muzeja Stane Rozman, Rada Hriberšek in prostovoljke ob današnji predstavitvi razstave Naj medi. (Foto: Štajerski val)

Pripravili so program za osnovnošolske otroke, za razna društva imajo vodenja v popoldanskem času. Rada Hriberšek razlaga, da so ob tem pripravili tudi dogodke za širšo javnost:

Med drugim bodo organizirali družinsko in počitniško ustvarjalnico. Pestro bo tudi 21. aprila, ko bo na ploščadi Knežjega dvora dan odprtih vrat. Svoje delo bodo takrat predstavili čebelarji Čebelarskega društva Henrik Peternel Celje. Več o dogajanju najdete tukaj.

Razstava bo na ogled do 19. maja. Čebela velikanka, ki je trenutno na ogled v Celju, je sicer transportna in na razpolago za izposojo. Obstaja pa še ena, ki domuje v Čebelarskem centru Slovenije. (KK)