januar 31, 2023

DANIEL SITER: Zgodovina ni slaba učiteljica, mi smo slabi učenci.

Mag. Daniel Siter je mladi raziskovalec in doktorand na Alma Mater Europaea – ISH ter zunanji sodelavec in raziskovalec Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor. Lani je izšla njegova znanstveno zgodovinska monografija z naslovom Rogaška Slatina pod kljukastim križem, ki predstavlja prvo poglobljeno in celostno zgodovinopisno raziskavo nacistične okupacije in oblasti v zdravilišču Rogaška Slatina. Z njim se je pogovarjala Tanja Jurjec.

Mag. Daniel Siter iz Rogaške Slatine je mladi zgodovinar in avtor znanstveno zgodovinske monografije z naslovom Rogaška Slatina pod kljukastim križem; prva izdaja je pošla, tik pred izidom je ponatis dopolnjene in razširjene monografije.

 

Knjiga Rogaška Slatina pod kljukastim križem: Zdravilišče med okupacijo 1941–1945 je nastala na osnovi magistrskega dela, ki je bilo predlagano za Prešernovo nagrado. Zaradi velikega zanimanja in povpraševanja je bila monografija ponatisnjena, zdaj je v zaključni fazi priprave dopolnjena in razširjena izdaja.

»Ne moremo živeti v sedanjosti in drveti proti prihodnosti, če ne poznamo svoje preteklosti. In mlajše generacije imamo pomembno vlogo, da širimo in prenašamo zgodovinsko znanje in zgodovinski spomin na naslednje generacije.«

Daniel Siter je za prispevek pri ohranjanju in razvoju zgodovinskih virov, tematsko in prostorsko vezanih na prostor Občine Rogaška Slatina, lani kot najmlajši prejemnik doslej prejel priznanje Občine Rogaška Slatina. Je povabljeni predavatelj doma in v tujini, moderator in povezovalec znanstvenih konferenc z mednarodno udeležbo, piše in objavlja strokovne članke in recenzije, njegova bibliografija obsega 70 bibliografskih enot. Daniel je tudi popotnik in avanturist, svoje popotne izkušnje pa deli v potopisnih člankih in potopisnih predavanjih, saj je prepričan, da so potovanja najboljši način pridobitve neformalne izobrazbe. 

Galerija slik