september 18, 2023

PROF. DR. FRANC POHLEVEN: LES KOT MATERIAL NIMA SLABOSTI, SLABI SMO MI ZARADI NEZNANJA

Biolog, prof. dr. Franc Pohleven je svetovno priznan znanstvenik z veliko ljubeznijo do gob in lesa. Je dolgoletni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, predaval je na Oddelku za biologijo in na Oddelku za lesarstvo. Proučuje zdravilne lastnosti gob in  razvija postopke gojenja novih vrst gob, ki bi v prehrani lahko nadomestile gozdne gobe. Z njim se je pogovarjala Tanja Jurjec.

Tokratni gost radijskega srečanja na Štajerskem valu je biolog prof. dr. Franc Pohleven, svetovno priznan znanstvenik z veliko ljubeznijo do gob in lesa.

Prof. dr. Franc Pohleven raziskuje lesne škodljivce, razvija okolju prijazne zaščitne pripravke in postopke zaščite lesa, raziskuje uporabo gob pri razstrupljanju z zaščitnimi sredstvi prepojenih kulturno-umetniških predmetov ter okolja. V zadnjem času se ukvarja s promocijo rabe lesa in poudarjanjem pomena lesno-predelovalne industrije ter lesnih izdelkov za obvladovanje klimatskih sprememb. Že 15. leto zapored v Cankarjevem domu in po Sloveniji organizirate promocijske razstave ČAR LESA z namenom ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu lesne industrije in uporabe lesnih izdelkov.

Razstava ČAR LESA je te dni bila na ogled na celjskem MOS-u, od jutri pa do 1. oktobra pa si jo lahko ogledate na Dvorcu Strmol v Rogatcu. Slovesno odprtje razstave bo jutri, ob 15-ih.

»Les nima slabosti, slabi smo mi zaradi neznanja. Z novimi standardi in ugodjem smo se tako uspavali, da ne vidimo, kam plovemo. Popolnoma nas je začarala plastika, pozabili smo pa na les.«

»Gozd je dobrina, ki je imamo v Sloveniji v izobilju. Imamo največji letni prirast lesa na prebivalca v Evropi, a smo po predelavi lesa na repu. Les  je najpomembnejši dar gozda. Če ga pravočasno posekamo in ga predelamo v izdelke, se ta energija oziroma CO2, ki se je v lesu vezal, še naprej ohranja v izdelkih. Mi pa les množično izvažamo, iz daljnih dežel pa uvažamo rudnine, ki jih nato predelujemo v izdelke z našo energijo in onesnaževanjem okolja,« razlaga o problematičnem odnosu do gozdov in predelave lesa pri nas prof. dr. Franc Pohleven in dodaja: »Po najboljših močeh se trudim, da bi preokrenili voz, ki drvi v pogubo človeštva.«

Prof. dr. Franc Pohleven je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, izredni član Inženirske akademije Slovenije ter prejemnik številnih odlikovanj in priznanj, tudi Jesenkove nagrade, najvišjega priznanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani za življenjsko delo. Kot  izjemen pevec je v APZ Tone Tomšič in Biološkem oktetu pustil neizbrisne sledi. 

 

Galerija slik