maj 23, 2023

MAJDA JURŠE: NE LE LJUBEZEN, TUDI ZDRAVJE GRE SKOZI ŽELODEC

Celiakija je bolezen, ki človeka spremlja vse življenje. Bolniki morajo iz prehrane odstraniti vsa živila, ki vsebujejo gluten. Majda Jurše se je s celiakijo srečala v družini in hitro ji je postalo jasno, da mora pozabiti klasično pripravo hrane, če želi ohranjati otrokovo zdravje. Edino zdravilo za bolnika s celiakijo je namreč stoodstotno stroga dieta za vse življenje.
Majda, po izobrazbi inženirka živilske tehnologije, je tako postala strokovnjakinja za pripravo brezglutenskih jedi ter inovativna kuharica brezglutenske hrane, ki svoje bogato znanje in izkušnje deli doma in v tujini. Nedavno je postala predsednica Slovenskega društva za celiakijo, ob 16. maju, mednarodnem dnevu celiakije, jo je Tanja Jurjec povabila v radijsko srečanje.

Majda Jurše, predsednica Slovenskega društva za celiakijo

»Vsi, ki pripravljamo obrok za bolnika s celiakijo, smo zanj farmacevti.«

Edino zdravilo za celiakijo je stroga dieta
Prepovedani so prehranski izdelki iz pšenice, rži, ječmena, ovsa in pire. Priprava brezglutenskih jedi zahteva ogromno znanja in spretnosti, saj se moka, ki ne vsebuje glutena, obnaša drugače kot običajna moka, mnogi pa si dragih brezglutenskih živil ne morejo privoščiti. Redke so tudi restavracije, kjer pripravljajo varne brezglutenske obroke, tudi v domači kuhinji ni enostavno. Majda organizira delavnice priprave tovrstne hrane za šole, vrtce, domove za starejše, hotele, kot podjetnica pa zanje tudi pripravlja mnoge prehranske izdelke. Kot aktivna članica in predsednica celjskega društva celiakešev, od letos pa tudi predsednica Slovenskega društva za celiakijo, spodbuja državo, naj nameni dodatek za hrano tudi odraslim osebam s potrjeno celiakijo. 

»Naša hrana je petkrat, pa tudi do desetkrat dražja od običajne hrane. Do dopolnjenega 18. leta starosti otroka dobijo starši dodatek za nego, odrasli bolniki s celiakijo pa nič več. In če si ne moreš privoščiti brezglutenske hrane, je telo vedno razdraženo in na robu bolezni, to pa dolgoročno lahko pripelje tudi do črevesnega raka. Takrat pa bomo imeli tisoče in tisoče evrov za zdravljenje.«

Poleg bolezni pa v življenju pridejo tudi drugi izzivi. Januarja 2019 je petčlanska družina ostala brez doma. V požaru je zgorel tudi celoten arhiv, ki ga je hranila kot predsednica društva za celiakijo celjske regije. Pomoč za nov dom je prišla iz vse Slovenije, kar dokazuje, da se dobro z dobrim vrača. »Če bi se zbudila le nekaj minut kasneje, bi za vedno ostali v hiši,« se tistih usodnih trenutkov spominja Majda Jurše, saj so se za las rešili iz goreče hiše.

Majda je tudi prizadevna predsednica Turističnega društva Skriti biser Sladka Gora, znanega po številnih dogodkih, tudi po tradicionalnem pohodu Od gorce do gorce, ki bo letos 3. junija.
Njen največji zaklad pa so trije otroci in šest vnukov. Sprosti se v kuhinji, ob rožah, najbolj pa za volanom v hitri vožnji, izpit ima tudi za vse tovornjake in za poklicno voznico.

Galerija slik