april 4, 2023

URŠKA SIKOVŠEK: Tujina mi nikoli ni preveč dišala

Gostja nedeljskega srečanja je bila 24-letna Laščanka URŠKA SIKOVŠEK, profesorica klarineta na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter članica različnih glasbenih sestavov in zasedb.

Urška Sikovšek je zelo uspešna klarinetistka in dirigentka. (Foto: Štajerski val)

Urška Sikovšek je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Laško-Radeče in leta 2022 zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo. V času študija se je izpopolnjevala na najrazličnejših seminarjih priznanih profesorjev doma in v tujini. Poleg poučevanja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je aktivna še na mnogih področjih glasbenega udejstvovanja, od solističnega, komornega, orkestrskega, pedagoškega, dirigentskega ter zborovskega, kar ji daje posebno glasbeno širino.

Od svojega 19. leta je dirigentka salonskega 15-članskega orkestra Lucky&The Pipes, ki igra vse zvrsti glasbe, od narodnozabavnih do popevk in jazza. Pred kratkim so člani orkestra nastopili na spominskem koncertu v Laškem in po zadnji pesmi so bili deležni stoječih ovacij.

»Da bom direginetka, si nisem nikoli predstavljala, saj se je ta vloga zgodila zelo spontano. Sem pa že od nekdaj imela sposobnosti voditi ljudi. V osnovni šoli so me imele učiteljice zelo rade, saj sem namesto njih postrojila celoten razred. Tako da so se moje vodstvene sposobnosti pokazale že zelo kmalu. Glasbenica sem že od malih nog in v vrtcu sem staršem jasno povedala, da bom igrala na klarinet,« pravi.

Urška Sikovšek je v pogovoru z Barbaro Gradič Oset razkrila, kdaj je vzcvetela njena ljubezen do klarineta, kaj so značilnosti dobre vodje, kako se glasbeniki počutijo v Sloveniji, kaj najboljše loči od povprečnih in zakaj je pomembno, da se mladi udejstvujejo v politiki. Nedeljskemu srečanju prisluhnite v spodnjem posnetku.

Galerija slik