maj 9, 2023

PATER ERNEST: BIL JE KLIC, KI MU JE PRISLUHNIL

Jože Benko, PATER ERNEST, je že 21 let župnik moderator in gvardijan minoritskega samostana v Olimju, ki slovi kot oaza miru in neokrnjene lepote narave. Svojo poklicno pot je začel kot kaplan pri Sv. Trojici nad Podlehnikom v Halozah, nato še 2 leti v Stopercah, od koder se je odpravil na večletno misijonarsko poslanstvo v Zambijo. Njegova želja v otroštvu je bila postati bolničar. Vsi so bili prepričani, da bo nasledil družinsko kmetijo, a se je odpravil v samostan med minorite.

Jože Benko - Pater Ernest si je v otroštvu želel postati bolničar.

Jože Benko - Pater Ernest se je leto po vojni rodil v kmečko družino v Slovenskih goricah. Ko je bil star4 leta, so zaprli očeta in jim zaplenili premoženje. Mama je dve leti ostala sama z dvema otrokoma in tremi kozami za mleko. Videval je, kako se je zatekala k družinskemu križu na steni in jokaje molila. Ta slika ga spremlja skozi življenje, predvsem ko se je znašel v težavah.

                                                                    »Kaj se ni našla zanj kaka ženska, da bi ostal doma?«

Določen je bil za očetovega naslednika na urejeni kmetiji, zato je tam pridno delal. Na romanju v Rušah je prvič začutili klic in izrekel prošnjo Mariji, da bi bil duhovnik, v njem pa je vse bolj tlela želja, da bi šel v samostan. Ko se je vrnil z vojske, je odšel k minoritom v Zagreb.

                                                  »V Halozah so bila nepozabna leta duhovništva, kot so medeni tedni v zakonu.«

Pater Ernest je bil 2 leti novomašnik kaplan pri Sv trojici nad Podlehnikom v Halozah, kjer so mu zaupali skrb za bolnike, nato ga je pot za 2 leti vodila na Ptujsko Goro oz. v Stoperce, kjer so v tem času kljub pomanjkanju obnovili cerkev. Od tam je napisal prošnjo za misijonarsko pot, kar je bil klic v njem že iz 1. letnika gimnazije. Po enoletnem piljenju angleškega jezika v Londonu je odšel za 10 let v Zambijo, kjer je bil v semenišču vzgojitelj minoritskim gojencem. Po Zambiji je bil 8 let magister bogoslovcem v minoritskem samostanu v Sostrem pri Ljubljani. Naslednja postaja je bilo Olimje, kjer je zdaj župnik moderator in gvardijan minoritskega samostana in med drugim ponosen na njihov botanični vrt z več kot 200 primerki zdravilnih zelišč.

Pater Ernest je znan po svoji dobrodušnosti, odkritosti in zgovornosti, po občudovanju lepot Rudnice, najboljše pa se počuti v svojem svetu tišine. Njegovi zanimivi življenjski zgodbi, ki jo je zaupal Tanji Jurjec, prisluhnite v spodnjem posnetku.