april 27, 2021

Janko Kovačič: Planinstvo je način življenja

JANKO KOVAČIČ, dolgoletni predsednik Planinskega društva Poljčane, je planinec z dušo in srcem, po planinskih poteh je začel stopati že kot otrok. Tradicija planinstva je v krajih okoli Boča tudi sicer že od nekdaj zelo prisotna. Planinsko društvo Poljčane, ki ima v lasti tudi planinsko kočo na Boču,  je bilo ustanovljeno pred dobrimi 90-imi leti, davnega leta 1929. Takrat je svoj razcvet doživel tudi Boč, ki je že od nekdaj privabljal pohodnike in raziskovalce narave od blizu in daleč. Da bi čimbolj ohranili naravo na Boču, je bil v 90. letih prejšnjega stoletja razglašen Krajinski park Boč, skupaj z rastiščem velikonočnice.

JANKO KOVAČIČ, predsednik Planinskega društva Poljčane, s katerim smo med drugim obujali tudi spomine na prvomajske pohode in piknike na Boču.

»Velika velikonočnica je ena od najbolj ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji, rastišče je z odlokom iz leta 1992 zaščiteno, prestavili smo traso ceste, postavili leseno ograjo. A kljub temu je rože vsako leto manj, svoje naredijo tudi klimatske spremembe razmere in nisem najbolj optimističen glede prisotnosti velikonočnice na Boču v prihodnosti.«

Ljudje so se vedno radi zatekali v gore, eni po mir in razsvetljenje, drugi preizkušat svoje meje, tretji lovit čudovite razglede. Ali ste vedeli, da je bil prvi razglednik v gorah na Slovenskem postavljen prav na Boču (978 m)? Štajerski planinci, takrat združeni v Savinjski podružnici Slovenskega planinskega društva so že konec 19. stoletja na Boču postavili prvo kočo in razgledišče, kar v krošnji najvišje bukve, vendar pa ni ostalo dolgo le pri razgledišču v krošnji bukve, kmalu so se začele priprave na postavitev prvega pravega razglednega stolpa na Boču, ki so ga postavili leta 1911. V 30. letih prejšnjega stoletja je bila na Boču že prva planinska restavracija in že takrat so bile na Boču velike prvomajske veselice ...
Z Jankom Kovačičem smo se sprehodili skozi zgodovino Boča, ki je naravnost fascinantna. Sicer pa poljčanski planinci, vedno izjemno uspešni v tekmovanjih iz orientacije, aktivno skrbijo tudi za podmladek in kot kaže, bo planinstvo med Slovenci ostalo živo. To je še posebej vidno v času korone, ko se v planine zateka vse več ljudi. »Še posebej sem vesel, ko na planinskih poteh srečujem mlade ljudi, ki se zjutraj ob sedmih že vračajo s stolpa,« pravi Janko Kovačič.
Poljčanski in slatinski planinci so bili vsa leta z nami tudi na naših tradicionalnih pohodih s poslušalci na Boč. Lani je pohod odpadel, kako bo letos, še ne vemo, a morda se do junija ukrepi le toliko sprostijo, da se bomo lahko družili na planinskih poteh. Mi ostajamo optimisti.
V tehle predprazničnih dneh pa vam ponujamo v poslušanje radijsko srečanje z Jankom Kovačičem, PD Poljčane, pred mikrofon ga je povabila Greta Kokot Rajković.

Galerija slik