september 4, 2023

ROMAN ČRETNIK: ZGODB O SOLIDARNOSTI IN MEDSEBOJNI POMOČI JE TOLIKO, DA BI LAHKO NAPISALI KNJIGO

Mozirjan Roman Čretnik je prostovoljni gasilec in namestnik poveljnika Občinskega štaba Civilne zaščite Mozirje, ki je bil v dneh po katastrofalnih poplavah v Mozirju, na vstopni točki v Zgornjo Savinjsko dolino, zadolžen za koordinacijo ljudi na terenu. Solidarnost in pomoč, ki je prihajala in še prihaja na prizadeta območja, ga je ganila. Upa, da bo ta povezanost med ljudmi ostala tudi v prihodnje.

Roman Čretnik, prostovoljni gasilec in namestnik poveljnika Občinskega štaba Civilne zaščite Mozirje

V radijskem srečanju na Štajerskem valu je Roman Čretnik spregovoril o intervenciji ter organizaciji pomoči in prostovoljcev na terenu takoj po poplavah, o tem, kakšno je stanje na terenu in kaj ljudje potrebujejo danes, kaj se ga je osebno najbolj dotaknilo, pa tudi o aplikaciji Poplave 2023, ki naj bi olajšala koordinacijo pomoči na terenu, pa po Čretnikovem mnenju še ne deluje optimalno. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.

Roman Čretnik je eden tistih gasilcev, ki so bili na intervenciji po poplavah vse od trenutka, ko je deroča Savinja zapustila svojo strugo, pa četudi so tudi sami doma bili poplavljeni. Sam je doma na Lokah, v neposredni bližini Mozirskega gaja, z družino živi v hisi skupaj s starši. Njihova hiša je bila že večkrat poplavljena, zato so opozorila vseli resno in umaknili, kar se je dalo, v nadstropje, sredi noči pa je že prejel poziv za alarmiranje in 11-dnevna intervencija se je začela. Najtežji je občutek, pravi, ko v dispečerski center dobimo klic, pa ne moremo pomagati.

»V prvih urah smo le redkim lahko pomagali. Najhujši so tisti klici na pomoč, kjer je očitno, da so res ogrožena življenja. Najbolj se spomnim klica mamice z dvomesečnim dojenčkom, voda jih je zalila v novi, pritlični hiši. Nekako jim je uspelo prebiti strop, da so se umaknili gor in zgoraj čakali, da bi jih rešil helikopter. Vendar zaradi slabega vremena helikopter ni mogel poleteti in lahko smo samo nemočno čakali. To so tudi za nas najhujši trenutki.«

Roman Čretnik je »ajtijevec« z velikim čutom za skupnost, od nekdaj rad pomaga in povezuje ljudi. Verjame, da umetna inteligenca še dolgo (če sploh kdaj) ne bo zmogla tega, kar zmore dober, sočuten človek. »Neverjetno je, kako vsak pomaga po svojih močeh, kako se ljudje sami organizirajo in povežejo. Tukaj so na primer fantje, ki jim je off road hobi in že od vsega začetka po stranskih poteh, po gozdnih vlakah dostavljajo hrano in opremo do zaselkov, ki so bili sicer nedostopni. Res je dober občutek, ko vidiš, kako vsak uporabi svoje talente, da pomaga. Ohranimo to in nam bo vsem lepše,« razlaga Roman, ki so ga ganili tudi tuji turisti, ki so namesto na počitnice prišli pomagat, ali pa zbirajo finančna sredstva. 

Galerija slik