februar 20, 2023

ROSANA JUG POVHE, KRALJICA KROFOV

Pustni krofi Rosane Jug Povhe, kraljice krofov, kot jo mnogi imenujejo, so najbolj iskan recept za krofe na spletu. Kultni, odlični, vedno uspejo, celo začetnikom, če se le držijo zapisanega recepta. Njen videoposnetek si je doslej ogledalo že preko dva milijona ljudi. Pred letošnjim pustom je Odprta kuhinja z njo posnela še video o pripravi flancatov. Kdo je Rosana Jug Povhe, kraljica krofov, izveste v radijskem srečanju, ki ga gostila Tanja Jurjec. 

Rosana Jug Povhe velja za kraljico krofov. Cvrtje krofov je z videoreceptom uspela približati tudi tistim, ki se peke krofov doslej niso upali lotiti.

Rosana Jug Povhe iz Krškega je povsem nenačrtovano vstopila v spletno kuharijo. Vse se je začelo s pogovorom med prijateljicami v skupini na Facebooku. Od gospe Vanje Rogina je dobila recept za cvrtje krofov in ga po svoje priredila. Da bi razbila mit o pripravi te dobrote in jo približala tudi tistim, ki se peke krofov niso upali lotiti, je s sinovim prijateljem v svoji kuhinji posnela prvi video, ki je kmalu po objavi presegel 20 tisoč delitev in milijon ogledov. Zadovoljstvo ob množici hvaležnih odzivov z vseh koncev sveta je nepopisno in odtehta tudi prenekatere negativne spletne izkušnje, pravi Rosana.

»Ko bereš recept, če nimaš predznanja, včasih nimaš predstave, kako kaj narediti. Tudi jaz rada vidim, da mi nekdo postopek razloži podrobno, da ga res razumem. Včasih je dovolj že en gib, ki je ključen za uspeh recepta. Mislim, da je uspeh tega videa prav v tem, ker povem in pokažem tudi tisto, kar je drugače očem in ušesom skrito.«

VIDEORECEPT ROSANE JUG POVHE ZA PRIPRAVO KROFOV

Navdušila je tudi Odprto kuhinjo, kjer so zapisali: »Testirali smo pet priljubljenih receptur za krofe in z gotovostjo trdimo, da je recept gospe Rosane Jug Povhe resnično tak, da ne more iti prav nič narobe, ko se te ocvrte dobrote lotimo sami.« Pred kratkim so z njo posneli še video o pripravi flancatov.

Čeprav ni bila naklonjena kvašenemu testu, je postala prava mojstrica kvašenih dobrot
Po 23 letih dela v računovodstvu tovarne papirja je postala tehnološki višek, ostala doma in se z možem posvetila vinogradništvu, več pa je bila tudi v kuhinji. Zbolela je za ribjo tuberkolozo in bolezen kljub posledicam uspešno premagala. Od nekdaj raje kuha kot peče sladice, predvsem kvašenemu testu se je dolgo izogibala. A odkar je postala mama in zdaj že babica 3 vnukov, je seveda vse drugače. Danes je nesporna slovenska kraljica krofov.
Vsem, ki se bodo letos lotili peke krofov, Rosana Jug Povhe polaga na srce, naj premagajo strah in ne obupajo, če jim prvič ne uspe: »Z vsako peko se boste nekaj naučili; nekaj z očmi, nekaj na otip. Na koncu se boste začetniškim napakam lahko samo sladko nasmejali in uživali v vrhunskih izdelkih.«