maj 31, 2023

SIMONA KOSTANJŠEK BRGLEZ: STUDENICE SO MAGIČEN KRAJ OB VZNOŽJU BOČA

Dr. Simono Kostanjšek Brglez, ki je otroštvo preživela v Studenicah in Poljčanah, umetnost v različnih oblikah spremlja že od otroštva, poklicno pa se posveča raziskovalnemu delu na področju umetnostne zgodovine. Zadnje čase kot vodja projekta revitalizacije samostana v Studenicah bdi nad njegovo celovito obnovo, pred kratkim pa je izšla njena monografija o Slovenski Bistrici. Pred mikrofon Štajerskega vala jo je povabila Tanja Jurjec.

Dr. Simona Kostanjšek Brglez, umetnostna zgodovinarka, vodja projekta celovite prenove studeniškega samostana

Dr. Simona Kostanjšek Brglez se je kot mlada raziskovalka po študiju zaposlila na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta na ZRC SAZU, na projektu Umetnost za turizem. Eden od rezultatov njenega dela takrat je tudi monografija Preobrazbe mesta, ki obravnava celotno mestno jedro Slovenske Bistrice in se posveča zgodovini, razvoju, arhitekturi, slikarstvu, kiparstvu, razglednicam, fotografijam, pa tudi drevoredom mesta. Zanjo in za druge aktivnosti v sklopu projekta Umetnost za turizem so ji Bistričani namenili naziv Naj osebnost Bistriških novic 2021. Naziva se je razveselila: »S tem sem dobila potrditev, da ljudi v Slovenski Bistrici zanima preteklost, da jih zanima dediščina in da jim je mar. Dobila sem tudi upanje, da bodo stremeli k temu, da se ta dediščina tudi ohrani.«
Umetnost in turizem od lanskega aprila povezuje tudi kot vodja projekta revitalizacije studeniškega samostana. Novi lastnik se zaveda neprecenljive kulturnozgodovinske vrednosti 800 let starega samostanskega kompleksa. »V veselje mi je, da lahko ta najpomembnejši objekt kulturne dediščine v občini Poljčane vodim do popolne obnove. Naša želja je, da damo nekdanjemu samostanu turistični namen in vsebine. Želimo urediti interpretacijsko sobo z muzejskimi vsebinami, kavarno, restavracijo, večnamensko dvorano in nekaj sob. Prva stavba, ki je bila nekoč »gastovž«, bo namenjena restavracijskemu delu, za sprejeme in druženje, drugi del, ki je bil nekoč namenjen redovnicam in pod strogo klavzuro, pa bo ponujal možnost, da se ljudje umaknejo in v miru premišljujejo …,« razlaga.

»Studenice, s svojimi kraškimi izviri, so zame en tak magičen kraj pod vznožjem Boča. Te izvire z zdravilno vodo je občudovala tudi Zofija Rogaška, ko je prišla v Studenice pred več kot 800 leti. Na tem mestu je dala zgraditi ustanovo, špital, ki ga je kasneje, s pomočjo svoje sestre, spremenila v Marijin ženski samostan.«

Simono Kostanjšek Brglez umetnost v različnih oblikah spremlja že od otroštva; nadarjena je na pesniškem, dramskem in likovnem področju. Rada planinari, zdaj se ji na poteh pridružijo tudi mož in oba sinova. V prostem času pa se posveča tudi kinologiji. S psom Kimijem sta bila državna prvaka v poslušnosti, svoje bogato znanje in izkušnje pa z veseljem deli tudi kot inštruktorica v kinološkem društvu.  

 

 

Galerija slik