oktober 16, 2023

NANI POLJANEC: LJUDSKI USTVARJALEC IN LOKALPATRIOT Z ŽAROM IN LJUBEZNIJO DO SVOJEGA KRAJA

35 let dela slatinskega ljudskega ustvarjalca Nanija Poljanca

Slatinčan Nani Poljanec s pravim imenom Aleksander S. Jurkovič je ljudski ustvarjalec, ki z ljubeznijo do ustvarjanja deluje že 35 let. Izvedel je več sto projektov na področju ljubiteljske kulture. Povezuje se z najrazličnejšimi uglednimi ustanovami in posamezniki, širši slovenski javnosti pa se je predstavil kot Don V. Corleone v TV oddaji Hri-bar. Nani Poljanec je tudi letošnji prejemnik plakete občine Rogaška Slatina. Njegovi življenjski zgodbi lahko prisluhnete v posnetku radijskega srečanja s Tanjo Jurjec.

Slatinčan Nani Poljanec je ljudski ustvarjalec, ki 35 let svojega ustvarjanja obeležuje v velikem slogu, s »KunstFestivalom«

Nani Poljanec je avtor in soavtor večih knjig, publikacij in člankov. V Aninem dvoru v Rogaški Slatini ima na ogled tri izjemne zbirateljske zbirke,domoznansko, filografsko  in največjo zasebno zbirko predmetov kraljeve družine Karađorđević, kar so ob obisku potrdili tudi njeni potomci, s katerimi se osebno pozna. Ustanovil je tudi skupino KunstHaus, v kateri svoje umetniške ideje prepletajo različni umetniki. 
Za 35 let delovanja na področju kulture, muzealstva in zbirateljstva je Nani Poljanec letos prejel plaketo občine Rogaška Slatina, jubilej pa bo obeležil v velikem slogu s »KunstFestivalom« od 21. do 31. oktobra, ko se bo za vse generacije v Rogaški Slatini zvrstilo preko 50 kulturno-umetniških dogodkov.

»Ta projekt sem delal z ogromno emocije, zato sem ga poimenoval Festival ljubezni do umetnosti.«

Nani Poljanec je nedvomno lokalpatriot z žarom in ljubeznijo do svojega kraja brez primere. Kot pravi sam, živi razpet med Rogaško Slatino, Beogradom in kozmosom. Dodaja še, da ni umetnik, ker je to prevelika odgovornost. »Morda postanem umetnik 18. 7. 2069, ob 12.13, ko bom pri Sv. Trojici v Rogaški Slatini izvedel svoj zadnji performance,« zaključi.
Do tja pa nas loči še skoraj pol stoletja. Srečno, Nani ...

Galerija slik