marec 13, 2023

TANJA ZAJC ZUPAN: CITRE SO MOJA MEDITACIJA

TANJA ZAJC ZUPAN je ena najboljših citrark pri nas. V 30 letih je izoblikovala svoj prepoznaven zven, citre pa  predstavila kot moderen instrument izjemnih razsežnosti. Posnela je več kot 150 instrumentalnih priredb največjih svetovnih in slovenskih glasbenih uspešnic. Prva je začela igrati citre stoje, na citrah pa si je omislila dodatno »Tanjino struno«, ki ji omogoča večji tonski razpon. V radijsko srečanje na Štajerskem valu jo je povabila Tanja Jurjec

Tanja Zajc Zupan (Foto: Štajerski val)

»Imam najlepšo službo na svetu – igram prelep instrument, preko katerega izražam svoje občutke in mi daje zatočišče. Pri citrah me je na začetku pritegnilo predvsem to, da so bile skrivnostne in milozvočne. Citre so moja meditacija.«       

Tanja Zajc Zupan je zgled mnogim posameznikom, ki so se prav zaradi nje odločili igrati ta deficitarni instrument. Glasba ji je bila položena v zibko, pri 10-ih letih je začela obiskovati glasbeno šolo v Domžalah, kjer so takrat edini v Sloveniji poučevali citre. Po srednji šoli se je zaposlila na Ministrstvu za notranje zadeve, ob delu dokončala Visoko upravno šolo, bila 16 let zaposlena kot višja svetovalka, nato pa se je odločila za profesionalno pot glasbenice. Enega prvih večjih televizijskih nastopov je imela leta 1994 v oddaji Poglej in zadeni na Televiziji Slovenija. Leta 1893 je  izdala prvo kaseto Sanjarjenje, takoj za tem kaseto Ko pride polnoč, prodano v srebrni nakladi, sledili so albumi v zlatih nakladah. 
30 let glasbenega ustvarjanja
je konec septembra lani obeležila z veličastnim in glamuroznim koncertom v Gallusovi dvorani  CD v Ljubljani. Z njo je  nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla in pevci, s katerimi je sodelovala in nastopala v preteklih letih. Ob tej priložnosti je Matjaž Vlašič zanjo skomponiral melodijo Romanca za citre, v kateri citre zvenijo v vsej svoji razsežnosti.

Najlepše je, da imaš ob sebi vedno koga, ki misli nate in ga imaš lahko rad
V družini so zelo povezani in tudi družinski člani sodelujejo pri njenih koncertih. Tanja sicer na citre igra vsak dan, s seboj jih vzame tudi na Rab, kjer najpogosteje dopustuje. Kot profesionalna glasbenica igra tudi na mnogih dogodkih in slovesnostih. V sebi čuti, da lahko še veliko da in ima še mnogo neuresničenih želja.

Galerija slik