december 19, 2023

IVO IN VALERIJA ČARMAN: ČE IMAMO ČLOVEČNOST, IMAMO VSE

Zakonca Ivo in Valerija Čarman, ustanovitelja Inštituta Zlata pentljica, ki združuje otroke z rakom, imata čarovnijo že v priimku.

Zakonca Ivo in Valerija Čarman že več kot 20 let svoje življenje posvečata ranljivim, predvsem bolnim otrokom. Pred kratkim sta ustanovila tudi Inštitut Zlata pentljica, ki združuje otroke z rakom ali pa so ga kot otroci in mladostniki preboleli. V okviru inštituta je od letos odprt tudi Štipendijski sklad Katra, za bolne otroke in otroke s posebnimi potrebami. 
Ivo Čarman, nekdanji vrhunski smučarski tekač, olimpijec, ki je na zimske igre v Sarajevo prinesel olimpijsko baklo, uči bolne otroke vztrajnosti in delavnosti, pa tudi skromnosti. Valerija, večna optimistka, ki se tudi uradno lahko pohvali z naslovom Nepremagljiva, pa je otrokom vedno na voljo za oporo, tolažbo in pogovor, ki ga starši v veliki stiski, ko otrok zboli, ranjeni tudi sami, včasih ne zmorejo.

Valerija in Ivo Čarman sta za svoje izjemno delo za ranljive in pomoči potrebne ljudi, predvsem otroke, prejela državno odlikovanje, medaljo za zasluge.

Ivo in Valerija svojih otrok nimata, a imata kljub temu veliko srčno družino, v kateri nikoli ne zmanjka ljubezni. V radijskem srečanju na Štajerskema valu sta spregovorila o skrbi za najbolj ranljive, človečnosti, ganljivih trenutkih dela z otroki, o njihovi izjemni moči in volji, da premagajo bolezen, pa tudi o tem, kako otroci sami skrbijo drug za drugega in se bodrijo med seboj. Zgodbe, ob katerih se orosijo oči ... Z njima se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.

 »Otroci si bolj zapomnijo tiste male lumparije, ko se Ivo igra z njimi, vse, kar počnemo skupaj, kot pa tisto, kar sva jim kdaj dala. Konec koncev vsi v spominsko knjigo pišemo samo doživetja. Ljudje se premalo zavedamo svoje minljivosti ... Pravijo, da človek umre dvakrat, drugič takrat, ko se ga ljudje ne spomnijo več. Je treba živeti za tiste občutke, ki jih puščamo v ljudeh. V ljudeh je treba pustiti en občutek spoštovanja in varnosti, ko stojiš ob njih. Tega se pa ne da kupiti.«

Galerija slik