oktober 12, 2023

VPOGLED: Bi uporabo gotovine vpisali v ustavo?

V teku je zbiranje podpisov za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. Pobudo je sprožilo združenje Povezani smo, v katerem menijo, da razrast digitalnih plačilnih sredstev povečuje možnost zlorab. Preverili smo, kaj zagovarjajo, prav tako, kakšno je stališče ostalih deležnikov.

Bo uporaba gotovine postala ustavna pravica? (Foto: Štajerski val)

Kot meni predstavnik združenja Povezani smo Ivan Jurgec, digitalna plačilna sredstva, kot so denimo plačilne kartice, prinašajo tveganje "digitalnega suženjstva." Nov člen Ustave Republike Slovenije bi po njegovem mnenju zagotavljal monetarno svobodo potrošnikov. Sprememba ustave zahteva dvotretjinsko podporo vseh poslancev, kar se je v zgodovini Slovenije zgodilo le nekajkrat.

S kakšnimi argumenti skušajo pobudniki prepričati državljane in politične odločevalce, kakšno je stališče političnih strank, ministrstva za finance in Banke Slovenije ter kaj o uporabi gotovine pravi statistika, smo preverili v tokratnem Vpogledu.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.