marec 1, 2023

VPOGLED: Ob Dnevu Civilne zaščite o pripravljenosti na vojno ali katastrofalni potres

1. marec je Dan Civilne zaščite. Leta 1992 ga je razglasila takratna Vlada Republike Slovenije z namenom, krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Civilni zaščiti, pri kateri je poudarek tudi na mednarodnem sodelovanjau pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja, smo posvetili tokratni Vpogled.

1. marec je praznik vseh, ki v naši državi skrbijo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. (Foto: gov.si in ŠV)

Službe za zaščito, reševanje in pomoč so razpoložljive zmogljivosti države, lokalnih skupnosti, gospodarskih družb, zavodov ali drugih organizacij za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih ali drugih nesrečah.

»Namenjene so za prvo pomoč in nujno medicinsko pomoč; pomoč ogroženim in prizadetim prebivalcem; prvo veterinarsko pomoč; gašenje in reševanje ob požarih; reševanje iz ruševin ter zemeljskih in snežnih plazov; reševanje ob poplavah in drugih vremenskih ujmah ter ekoloških in drugih nesrečah na morju, v rekah in jezerih; reševanje ob velikih nesrečah v prometu; reševanje ob rudniških nesrečah; reševanje v gorah; reševanje v jamah; reševanje na vodi in iz nje; varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi; varstvo pred snežnimi plazovi; izvajanje radiološke, kemijske in biološke zaščite ob uporabi jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja in drugih sredstev za množično uničevanje ter ob nesrečah z nevarnimi snovmi; iskanje pogrešanih oseb ob naravnih in drugih nesrečah; reševanje ob vojaških in terorističnih napadih ter drugih oblikah množičnega nasilja, zagotavljanje osnovnih razmer za življenje,« je pojasnjeno na vladni spletni strani.

Na Štajerskem valu smo ob 1. marcu, Dnevu Civilne zaščite, pod drobnogled vzeli delovanje dela tega sistema – Civilne zaščite za Zahodno Štajersko regijo. V tokratnem Vpogledu smo se o delu, ki so ga pripadniki in prostovoljci opravljali v času pandemije, pogovarjali s poveljnikom Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janezom Melanškom. Povprašali smo ga med drugim tudi o pripravljenosti naše države na morebitno vojno stanje in katastrofalni potres, kot je prizadel Turčijo. Pogovoru prisluhnite v spodnjem posnetku.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.