januar 18, 2024

VPOGLED: Darovanje organov - ko se nesreča enega človeka prelevi v srečo drugega

V tokratni oddaji Vpogled smo osvetlili zelo pomembno temo, ki pa jo spremljajo tabuji, tudi zmotna prepričanja, strah in negotovost. Pod drobnogled smo vzeli darovanje in presaditve organov. Večina Slovencev načelno podpira darovanje organov, a za darovalce se jih vseeno opredeli le okoli odstotek.

En človek lahko po smrti reši do devet drugih življenj. (Foto: Štajerski val)

„Darovanje organov je plemenito in prostovoljno dejanje. Z darovanjem nekomu omogočimo zdravljenje in življenje po naši smrti. Je gesta solidarnosti, znak človečnosti, zaupanja in notranjega miru, ko se odkrito soočimo z lastno minljivostjo in odnosom do soljudi,“ je zapisano na spletni strani Javnega zavoda Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant, ki skrbi za delovanje in razvoj področja darovanja in presaditve organov.

To področje je pri nas še vedno obremenjeno s tabuji in nepoznavanjem, a se situacija na račun ozaveščanja ljudi izboljšuje. To je tudi namen razstave, ki je na ogled v avli bolnišnične poliklinike Splošne bolnišnice Celje. Njen naslov je Moja brazgotina, moje življenje, na fotografijah aktov pa je deset posameznikov s presajenimi organi z veliko mero poguma in pozitivne energije povsem razgalilo svoje brazgotine, telesa in misli.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju med Slovenskim društvom Transplant in Slovenija transplantom, bo v avli celjske bolnišnice na ogled dober mesec dni. (Foto: Štajerski val)

Da je pomembno govoriti o tem, odkrito odgovarjati na vprašanja in ljudem pojasniti postopke, se strinjajo naše tokratne sogovornice. Nina Slak se je pogovarjala z Barbaro Hudournik, zdravnico, ki v Splošni bolnišnici Celje koordinira donorski center, kjer vodijo aktivnosti darovanja organov, zdravnico Jano Šimenc, predstavnico Slovenija transplanta in prejemnico presajenega organa, mlado Laščanko Tino Belej, sicer direktorico STIK-a Laško, ki že skoraj 17 let živi s presajenimi jetri. Prisluhnite jim v spodnjem posnetku. (NS)



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.