februar 16, 2023

VPOGLED: Ob duševnih stiskah do strokovnjakov tudi brez napotnice

Depresija, stres, tesnoba in izgorelost je le nekaj izmed težav duševnega zdravja. Raziskave kažejo, da se to med svetovno populacijo iz leta v leto slabša. Tudi v Sloveniji se je stanje dodatno poslabšalo z epidemijo novega koronavirusa.

Če se soočite z duševno stisko, ukrepajte! Velikokrat lahko pomaga že pogovor.

Duševne motnje in bolezni so še vedno kulturno zaznamovane s stigmo, zato se mnogi z njimi soočajo na napačne načine, ki osebne stiske le še poglabljajo. Po Sloveniji se je zato v zadnjih mesecih odprlo več centrov za duševno zdravje, minulo poletje tudi v Šentjurju, kjer deluje pod okriljem tamkajšnjega zdravstvenega doma. Centri poskušajo nuditi pomoč v najkrajšem možnem času, sploh, ko osebe s težavami do ustrzne obravnave ne morejo priti zaradi dolgih čakalnih vrst.

V tokratnem Vpogledu smo o spopadanju z duševnimi motanjami in boleznimi spregovorili z Janom Čatrom, delovnim terapevtom iz Centra za duševno zdravje Šentjur za odrasle, ki pokriva občine celotnega Kozjanskega. Med drugim tudi o najpogostejših težavah, ki jih obravnavajo, ter načini pomoči. Kako lahko skrbimo, da ostanemo v dobri duševni kondiciji in ali se lahko pogovora pri psihologu udeežimo, tudi če težav pri sebi ne opažamo, slišite v spodnjem posnetku. Z Janom Čatrom se je pogovarjal Vid Palčnik:

Jan Čater, delovni terapevt Centra za duševno zdravje Šentjur.
Jan Čater, delovni terapevt iz Centra za duševno zdravje Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.