maj 10, 2023

VPOGLED: Evrovizija - tekmovanje glasbe ali šova?

Slovenijo bo zastopala zasedba Joker Out

Z včerajšnjim prvim polfinalom je zažarel oder 67. izbora za pesem Evrovizije. Ta ostaja najbolj pričakovan glasbeni dogodek leta, po vsem svetu ga spremlja preko 180 milijonov gledalcev. Jutri se bo za svoje mesto v finalu potegovala tudi slovenska zasedba Joker Out.

Kdo bo letošnji zmagovalec Evrovizije, bo znano v soboto. (Foto: Chloe Hashemi/EBU)

Prvi izbor je potekal leta 1956, udeležilo se ga je sedem držav. Danes se za evrovizijski pokal poteguje vsa Evropa in Avstralija, letošnjih sodelujočih držav bo 37. Lani je na Evroviziji slavila Ukrajina, a bo izbor zaradi tamkajšnjih vojnih razmer letos potekal v angleškem Liverpoolu. Slovenija tja pošilja mlado zasedbo Joker Out s pesmijo Carpe Diem

Udeležba na Evrovziji je sicer povezana tudi s številnimi stroški, zaradi katerih se občasno pojavljajo pozivi, da bi se Slovenija tekmovanju odpovedala. Kaj je res in kaj ne, je na Evroviziji šov pomembnejši od glasbe, kakšne možnosti imamo Slovenci za zmago in kaj je recept za vzpon na evropski glasbeni parnas, smo se v Vpogledu pogovarjali s poznavalcem Evrovizije in novinarjem časnika Večer Denisom Živčecem

Denis Živčec na Evroviziji v Lizboni leta 2018 (foto: osebni arhiv)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.