december 7, 2023

VPOGLED: Kmalu za volan le še 0,0?

Poslanci so prejšnji teden sprejeli Resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa. Vlada želi z njenimi ukrepi, med drugim ničelno toleranco do alkohola med vožnjo ter regulacijo e-skirojev, zmanjšati število žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah.

Policisti Policijske uprave Celje ugotavljajo, da povprečno več kot tretjina voznikov, ki povzroči prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola. (Foto: Freepik)

Resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa smo posvetili tokratno oddajo Vpogled. Osredotočili smo se na del, ki predlaga znižanje meje alkoholiziranosti med vožnjo na 0,0. O tem, ali je to prava pot za zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izzidom in hudimi poškodbami, ki so še vedno zelo pogosto posledica alkoholiziranih voznikov, se je me drugim Vid Palčnik pogovarjal z direktorjem Zavoda Vozim Davidom Razborškom:

Kot ugotavljajo policisti, je alkohol še vedno eden glavnih krivcev za najhujše prometne nesreče. Kakšna je statistika na cestah Policijske uprave Celje, je preverila Nina Slak, ki se je pogovarjala z Vladimirjem Peterlinom, ki je v prometni nesreči, ki ji je botroval alkohol, postal invalid:



Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je leta 2022 prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.