februar 7, 2024

VPOGLED: Ljubiteljska kultura je fenomen

Vpogled na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo posvetili ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem. Ti pomembno sooblikujejo kulturno preskrbo, zlasti v nemestnih okoljih, prostovoljska dejavnost pa dodatno krepi človekovo osebnost. Vendarle pa ima svoje potrebe in izzive časa.

Ljubiteljski kulturni smo posvetili Vpogled pred slovenskim kulturnim praznikom.

V Sloveniji se z ljubiteljsko kulturo ukvarja okoli 110.000 državljanov, združenih v preko 6.000 kulturnih društev in sekcij. Prostovoljno udejstvovanje v pevskih zborih, plesnih skupinah, likovnih ustvarjalnicah, ljubiteljskih gledališčih in drugih kulturnih panogah ima za ustvarjalca in okolico mnoge blagodejne učinke, ob tem pa pristojni ugotavljajo, da se navade in potrebe ljudi tudi tu spreminjajo. Velik izziv predstavlja zlasti pridobivanje mladih. 

O pomembnosti in izzivih ljubiteljske kulture smo spregovorili s predsednico Zveze kulturnih društev Slovenije Majo Jerman Bratec ter občinskimi nagrajenci za kulturne dosežke v naših krajih, Celju, Šentjurju, Žalcu in Slovenskih Konjicah, Katjo Gorečan, Bojano Potočnik, Bojana Pevca in Aleksandro Natalie Zaleznik. Vpogled je pripravil Vid Palčnik, prisluhnite v spodnjem posnetku.

 

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.