april 19, 2023

VPOGLED: Medvrstniško nasilje - tudi odraz egocentrične vzgoje

V minulem tednu je na družabnih omrežjih zaokrožil videoposnetek medvrstniškega nasilja v Celju. Ob tem, da je v zelo kratkem času dosegel ogromno ljudi, ogorčene reakcije, celo maščevalne komentarje nekaterih, je postavil tudi vprašanje, kaj se dogaja z mladimi in kam gremo kot družba. Medvrstniškemu nasilju smo posvetili tokratni Vpogled.

Odrasli morajo mladim dati jasno sporočilo, da je za svoja dejanja treba prevzeti odgovornost. (Fotografija je simbolična.)

Zakaj prihaja do medvrstniškega nasilja in zakaj ga je tako težko ustaviti? Kakšne posledice ima za žrtev? Ali ima posledice tudi za tistega, ki nasilje izvaja in tiste, ki nasilje zgolj opazujejo? Kakšna je pri spopadanju z nasiljem med mladimi vloga staršev, šole, družbe in okolice? Odgovore je Nina Slak poiskala pri doktorici psihologije, profesorici Sonji Pečjak z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.  



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.