marec 6, 2024

VPOGLED: Na slovenskih smučiščih bijejo bitko z milo zimo

V večini slovenskih smučarskih središč, razen višje ležečih, to zimo bijejo bitko z visokimi temperaturami in pomanjkanjem snega. Kako jim uspeva na Rogli in Treh kraljih? Kako v luči zelenih zim prihodnost vidijo v šolah smučanja? Odgovore smo poiskali v tokratni oddaji Vpogled.

Takole je te dni na Rogli, izven smučarskih prog, snega praktično ni. (Foto: Štajerski val)

Na smučišču Rogla nad Zrečami vlečniške naprave še delujejo, a je izven smučarskih prog vzdušje prej pomladno kot zimsko. Aleš Slapar, izvršni direktor Uniturja, ki upravlja s smučiščem, sicer v luči mile zime glede prihodnosti ni črnogled. Optimističen je tudi direktor RTC Jakec Trije kralji Aleš Juhart s smučišča nad Slovensko Bistrico, ki je sicer bilo primorano žičniške naprave ustaviti že ob začetku zimskih počitnic. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.


Topla zima kvari tudi razmere na smučarskih progah. (Foto: Štajerski val)

Posledic mile zime ne občutijo le smučišča, pač pa tudi šole smučanja. Kako vpliva na delo v Svizcu - športnih dejavnostih za najmlajše, v okviru katerega deluje tudi šola smučanja, slišite v pogovoru z vodjo programov Matejem Berkom, sicer učiteljem športne vzgoje na OŠ Planina pri Sevnici.  

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.