marec 15, 2023

VPOGLED: O nagrajeni biometrični osebni izkaznici, ki jo izdelujejo v celjskem Cetisu

Slovenska biometrična izkaznica je prejela prestižno priznanje – postala je najboljša nova nacionalna osebna izkaznica preteklega leta za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. O izkaznicah, ki jih izdelujejo v celjski družbi Cetis, smo spregovorili v tokratnem Vpogledu. Prisluhnite, s čim so si prislužile laskavi naziv ter kaj vse omogočajo državljanom, ki jo že imajo.

Slovenska biometrična osebna izkaznica ima kar 34 varnostnih elementov.

Novo biometrično osebno izkaznico smo v Sloveniji dobili pred enim letom. In ta osebna izkaznica je prejšnji teden na konferenci s področja tehnične dovršenosti uradnih identifikacijskih dokumentov v Abu Dabiju prejela prestično mednarodno priznanje – za najboljšo osebno izkaznico preteklega leta za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Pod ta dosežek se lahko podpišejo Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za javno upravo ter celjski Cetis.

»Nove osebne izkaznice odlikuje izjemen dizajn, ki ga navdihujejo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport. Varnostni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki jih sicer najdemo tudi na potnih listinah Republike Slovenije, kar zagotavlja celostno grafično podobo potovalnih dokumentov. Medtem, ko je imela stara osebna izkaznica 14 izpostavljenih varnostnih elementov, najvišjo raven varnosti in napredne funkcije nove osebne izkaznice zagotavlja 34 varnostnih elementov,« med drugim poudarjajo prejemniki nagrade.


Nagrado so v Abu Dabiju prevzeli mag. Aleš Pelan, mag. Alenka Colja, mag. Simona Strnad in Mihela Colnarič. (Foto: Cetis)

Še podrobneje o tem, s čim si je slovenska osebna izkaznica - poleg osebne izkaznice Združenih Arabskih Emiratov - prislužila naziv najboljše osebne izkaznice, kaj vse jo odlikuje ter kaj vse omogoča njenim imetnikom, je Anja Deučman spregovorila z mag. Alenko Colja, vodjo Sektorja za registracijo prebivalstva in javne listine na Direktoratu za upravne notranje zadeve v Ministrstvu za notranje zadeve, ter Mihelo Colnarič, direktorico komerciale v celjski družbi Cetis. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.