november 22, 2023

VPOGLED: Leto od županskih volitev v znamenju draginje in neurij

Eno leto je od lokalnih volitev. Na njih ste ponekod dobili novega župana ali županjo, drugod so v županskih pisarnah ostali znani obrazi. O minulem letu smo v Vpogledu spregovorili z dvema novincema in z dvema zelo izkušenima županoma. Vsi pravijo, da je bilo leto zelo zahtevno.

S štirimi župani smo spregovorili o letu, ki je minilo od volitev pred letom dni.

Občini Celje in Laško sta med tistimi, ki so v lanskem drugem krogu lokalnih volitev, dobile novo vodstvo. V Celju je župan postal Matija Kovač, v Laškem Marko Šantej. Kako sta se arhitekt in farmacevt znašla v novi, zelo odgovorni vlogi? Med največjimi izzivi izpostavljata vsesplošno draginjo, ki vpliva tudi na delo občin, ter prenizke povprečnine. Pa tudi poletna neurja in katastrofalne poplave so povzročali sive lase in bodo imeli .

Da je bilo leto izjemno zahtevno, izpostavljata tudi že zelo izkušena župana, župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, ki je lani nastopil svoj osmi županski mandat, ter Janko Kos, ki je na čelu občine Žalec četrti mandat.

Županom prisluhnite v spodnjem Vpogledu, ki ga je pripravila Anja Deučman.



Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je leta 2022 prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.