november 29, 2023

VPOGLED: Invalidi znajo in želijo delati, potrebujejo le priložnost

V tokratnem Vpogledu smo pozornost namenili eni od ranljivih skupin državljanov – invalidom. Zakaj je pomembno, da tudi ljude iz ranljivih skupin dobijo priložnost zaposlitve in postanejo aktiven člen naše družbe?

V podjetjih za zaposlovanje invalidov delovno mesto prilagodijo posamezniku, ob tem ljudje delajo ob podpori mentorjev. (Foto: Modex)

Po podatkih iz registra je v Sloveniji 159 invalidskih podjetij, v njih je po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enkae možnosti skupaj zaposlenih 11.392 oseb, od tega 5.900 s statusom invalida. "Invalidska podjetja so skupaj z zaposlitvenimi centri delodajalci posebnega pomena, ki že več kot 60 let nudijo stabilno zaposlitev najtežjim invalidom, ki se zaradi invalidnosti ne morejo zaposliti pri običajnih delodajalcih. Oboji razvijajo in ohranjajo delovna mesta za invalide, ki so prilagojena glede na potrebe in delovno zmožnost invalida. Zadnja leta število brezposelnih oseb pada, tako je bilo v Sloveniji oktobra letos približno 47.200 brezposelnih oseb, od tega 16,5 % s statusom invalida. Število invalidskih podjetij iz leta v leto rahlo narašča, število zaposlenih v invalidskih podjetjih pa se je v zadnjih 7 letih gibalo med 11.550 in 11.700. Ravno tako ostaja konstanten delež zaposlenih invalidov," pravijo na ministrstvu. 

V Vpogledu preverjamo izkušnje podjetja iz Mestinja v občini Šmarje pri Jelšah – Modex. Glavna dejavnost podjetja je tiskarstvo, letos pa so ustanovili še Modex – podjetje za zaposlovanje invalidov. Vrata je uradno odprlo septembra in je tako najmlajše tovrstno podjetje, a prvi invalidi so pri njih priložnost za delo dobili že pred približno pol leta, sprva prek zaposlitvene rehabilitacije.

Lastnik in direktor Sebastjan Osojnik ter strokovni delavec Dejan Pilko pravita, da so izkušnje zelo pozitivne: "Marsikdo ima napačno predstavo, da so ljudje s statusom invalida manj sposobni ali nespsobni, da so bolniškarji, da jim ni za delo ... V resnici je ravno obratno. To so čisto normalni, preprosti ljudje, ki si želijo priložnosti in ki si želijo delat. In ko jim daš priložnost, se res izkaže, da so vredni zaupanja. Ob nekaj usmeritvah svojo službo opravljajo tako, kot je treba," razlagata ter dodajata, da zaposlitev ranljivi osebi omogoča plačo in s tem dostojno življenje, ob tem je izjemno pomembna tudi socialna komponenta, delo človeka spravi od doma, širi krog poznanstev, da določene obveznosti in pozitivno vpliva na samozavest. 

Kaj pa izkušnje na drugi strani - s strankami? Na žalost so - ob številnih pozitivnih - tudi negativne. Nad predsodke je treba z ozaveščanjem in pogovarjanjem. Prisluhnite Vpogledu, ki ga je pripravila Anja Deučman, v spodnjem posnetku:  



O izkušnjah Modexa - podjetja za zaposlovanje invalidov smo se pogovarjali z direktorjem Sebastjanom Osojnikom (skarjno desno) ter strokovnim delavcem Dejanom Pilkom (drugi z desne).    

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je leta 2022 prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.