december 14, 2023

VPOGLED O REJNIŠTVU: Brezpogojna skrb za otroka, ki morda ne bo ostal

Tokratno oddajo Vpogled smo posvetili rejništvu in rejnikom, ki skrbijo za otroke, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov – ponavadi zelo težkih, ne živijo pri svojih bioloških starših. Med drugim smo poiskali odgovore na vprašanja, kdo lahko postane rejnik in kakšno podporo potrebuje ter kaj najbolj potrebujejo rejniški otroci. Prisluhnili boste lahko tudi zgodbi rejniške družine iz Šentjurja. 

V Sloveniji se v zadnjih letih povečuje potreba po rejnikih. (Foto: Freepik, ŠV)

Nina Slak se je o rejništvu v tokratni oddaji Vpogled pogovarjala z aktivno prostovoljko Rejniškega društva Slovenije, ki je bila tudi sama rejnica, Minko Žiberna. V pogovoru, ki mu lahko prisluhnete v spodnjem posnetku med drugim svetuje ljudem, ki želijo sami v svojo družino sprejeti rejniškega otroka. 

Šentjurčanka Nina Gradič Planko je z možem pred dvema letoma v svoj dom sprejela takrat 3-mesečnega Miho. Z nami je delila njihovo zgodbo. Kaj je bil zanjo oziroma zanje na začetku največji izziv, kaj je še danes, kaj jim je rejništvo dalo in zakaj si znajo danes bolje organizirati čas, izveste v spodnjem posnetku.



Radijci smo se tudi letos pridružili dobrodelni praznični akciji Citycentra Celje, namenjeni obdarovanju otrok v rejniških družinah. Tokrat smo izpolnili željo deklici, ki si je pod smrečico zaželela mažoretne palice. 

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je leta 2022 prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.