februar 14, 2024

VPOGLED: Družbena omrežja - zasvojenost odraslih in otrok

Digitalna tehnologija in vse, kar je povezano z njo, je v zadnjih letih postala nepogrešljiv del našega vsakdana. Z dražljaji, ki prihajajo z najrazličnejših ekranov, smo soočeni praktično ves čas. Pretirana izpostavljenost lahko vodi celo v zasvojenost. Zlasti ogroženi so otroci in mladostniki. To je tema, ki smo ji posvetili tokratni Vpogled.

Ne le otroci in mladostniki, z zasvojenostjo z ekrani in družabnimi omrežji se soočamo tudi odrasli. (Foto: Freepik)

»Odvisnost od nove tehnologije se bo še stopnjevala. S tem ni nič narobe. Brez nove tehnologije ne bo šlo, moramo pa vse narediti, da z njo ne bomo zasvojeni. Ločiti moramo med odvisnostjo in zasvojenostjo,« pravi terapevt in vodja Centra za zdravljenje kemične in nekemične odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli.
Kaj pa se pri izpostavljenosti ekranom in digitalnim vsebinam pravzaprav dogaja z našimi možgani, zlasti z možgani otrok in mladih? So le otroci tisti, ki se spopadajo z odvisnostjo od spletnih vsebin, družbenih omrežij ali na splošno ekrani? Tudi odgovore na ta vprašanja je v pogovoru z Miho Kramlijem skušala poiskati Nina Slak. 

Še posebej zasvojljiva so, ko govorimo o spletu in spletnih vsebinah, družbena omrežja. Ki pa niso le težava mladih, v virtualno socialnost in resničnost se ujamemo tudi odrasli. Da se bo skušal rešiti iz tega vrtinca in se odklopil od družbenih omrežij, se je v začetku meseca odločil atropolog dr. Dan Podjed. Z njim se je pogovarjal Vid Palčnik. 

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.