januar 31, 2024

VPOGLED: O medijski krajini in predlogu novega Zakona o medijih

Z današnjim zadnjim dnem januarja se izteče rok za oddajo komentarjev in pripomb na predlog novega Zakona o medijih. Obstoječi je star več kot 20 let in ne sledi izjemno spremenjeni medijski krajini, zato je sprejem nove zakonodaje nujen. V Vpogledu smo se pogovarjali s strokovnjakinjo za medije dr. Suzano Žilič Fišer.

Medijska krajina se je izjemno spremenila, klasičnim medijem - radiu, televiziji in časopisu - so se pridružile še druge vrste medijev in predvsem spletnih vsebin, ki pa jih obstoječa zakonodaja ne opredeljuje in tako tudi ne nadzira. (Foto: montaža Štajerski val)

Predlog Zakona o medijih je pripravil Direktorat za medije na Ministrstvu za kulturo. Ima skoraj 100 členov, v celoti ga lahko preberete TUKAJ. 31. januar je sicer zadnji dan, ko je na predlog še mogoče podati pripombe in predloge.

O predlogu zakona, pa tudi o trenutni medijski krajini v Sloveniji – predvsem v luči regionalnih in lokalnih medijev, kakršen je tudi Radio Štajerski val – smo spregovorili z redno profesorico medijskih komunikacij na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru dr. Suzano Žilič Fišer. Prislunite Vpogledu, ki ga je pripravila Anja Deučman.



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.