maj 18, 2023

VPOGLED: Prostora za inovativnost je v šolah veliko, učitelji pa ga moramo prepoznati

Tokrat smo v Vpogledu pod drobnogled vzeli srednje šole, ki se spopadajo s številnimi izzivi, ki jih prinaša sodobni čas. Temu sledijo na različne načine in z različnim tempom. Preverili smo, kako jim uspeva na Gimnaziji Celje-Center.

Rok Lipnik pravi, da vsaka učna ura prinaša priložnost, da se je dijaki in profesorji lotijo drugače. (Foto: FB GCC)

Na Gimnaziji Celje-Center so prejeli priznanje Zavoda za šolstvo za prispevek v vzgoji in izobraževanju. Za pomemben doprinos k temu je priznanje Blaža Kumerdeja prejel profesor matematike in vršilec dolžnosti ravnatelja Rok Lipnik. V utemeljitvi priznanja so med drugim zapisali: »Rok Lipnik je odličen učitelj matematike, ki pomembno prispeva in deli svoje znanje, inovativne pristope in pedagoški optimizem na konferencah in posvetih, ki jih organizira Zavod RS za šolstvo v okviru projekta in širše, zato je prav, da se njegovo strokovno delo prepozna tudi v širšem slovenskem prostoru in strokovni javnosti, zato prejme priznanje Blaža Kumerdeja.«

O tem, kako pri dijakih vzbudi zanimanje za matematiko, ki sicer ni med najbolj priljubljenimi predmeti, koliko je sploh prostora za inovativnost v trenutnem učnem sistemu in s kakšnimi izzivi se sooča v ravnateljski vlogi, se je z Rokom Lipnikom njim pogovarjala Nina Slak. Prisluhnite v spodnjem posnetku.




Rok Lipnik je profesor matematike in v. d. ravnatelja Gimnazije Celje-Center. (Foto: Robert Valenti)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.