december 21, 2023

VPOGLED: 11 novih žičnic za boljši razvoj smučišč

Slovenski smučarski centri odpirajo vrata zimske sezone z novo infrastrukturo. S 76,5 milijona evrov naložb, od katerih je 55,4 milijona prispevalo gospodarsko ministrstvo, beležijo smučišča zgodovinski razvoj. 

Smučišča odpirajo sezono z enajstimi sodobnimi žičniškimi napravami. (Foto: Radio Štajerski val)

Celovita preobrazba gorskih centrov - od smučanja do wellnessa 
Slovenski smučarski centri v novo zimsko sezono vstopajo z optimizmom, saj so na mnogih smučiščih po dolgih letih bogatejši za sodobnejšo infrastrukturo. Matej Kandare, direktor Gospodarsko-interesnega združenja Slovenija Outdoor, pravi, da so slovenska smučišča zdaj opremljena z 11 žičniškimi napravami in drugo infrastrukturo. Z izdatno državno podporo so se novosti razveselili na Rogli, Treh kraljih, Kopah, Golteh, mariborskem Pohorju, Krvavcu, Voglu, Veliki planini in v Cerknem. Po besedah Kandareja je bila Slovenija pred začetkom zimske sezone razglašena za četrto državo na svetu po letošnjih naložbah v smučarsko infrastrukturo.

Nove, nujno potrebne naložbe bodo smučarskim centrom omogočila preoblikovaneje v celoletna gorska središča, kjer bodo ob smučanju na voljo tudi druge dejavnosti, kot so doživetja, wellness in kultura, razlaga Kandare in poudarja, da je smučanje pomembna gospodarska panoga, saj smučarski centri ustvarijo okoli četrtino vse turističnih nočitev v Sloveniji. Dodaja, da je delovanje smučišč zelo kompleksno in zahteva precejšnja finančna vlaganja, ki bodo nujna tudi v prihodnjih letih, pri čemer poudarja predvsem potrebo po naložbah v sistem zasneževanja. Podrobneje o aktualnih izzivih naših smučučarskih centrov je Matej Kandare spregovoril v oddaji Vpogled, ki jo je pripravila Snežana Prebil.