november 9, 2023

VPOGLED: So zapori še var(ova)ni?

V Sloveniji močno primanjkuje pravosodnih policistov, ki med drugim skrbijo za varnost v zaporih. Tudi v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje že dalj časa neuspešno iščejo kandidate za to delo, zato ne morejo opraviti vseh zakonskih nalog. Kaj to pomeni za varnost v in izven zapora?

Celjski zapor je v središču mesta, nasproti Mestne tržnice. (Foto: Štajerski val)

Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje je trenutno okoli 130-odstotno zaseden. Direktor Tomaž Bračko ob tem pravi, da zaznavajo tudi naraščajoči trend števila zaprtih oseb, čemur pa ne sledi zaposlovanje novih pravosodnih policistov. V celotni državi jih primanjkuje okoli sto, tudi v celjskem zaporu jih je premalo. O problematiki se je z direktorjem celjskega zapora pogovarjal Vid Palčnik:

Kakšna pa je sicer statistika kaznivih dejanj na območju Policijske uprave Celje? To je preverila Nina Slak, ki se je pogovarjala s pomočnikom vodje Sektorja kriminalistične policije Alešem Slapnikom:

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.