februar 23, 2023

VPOGLED: Objava, da ste na dopustu, je lahko vabilo za vlomilce

Zadnje čase se zdi, da je v policijskih beležnicah znova več poročil o tatvinah in vlomih.  Je res tako? Se število primerov tovrstnih kaznivih dejanj v zadnjem obdobju povečuje? Kaj pravi statistika in kako ravnati, da ne postanemo tarča nepridipravov? Ter kaj storiti v primeru, ko smo žrtev? Vse to smo preverili v tokratnem Vpogledu. 

Statistika, s katero razpolagajo na Policijski upravi Celje, kaže, da se število vlomov in tatvin v zadnjih petih letih zmanjšuje. (Foto: Radio Štajerski val)

Na Šmarskem zadnje čase domačini pogosto poročajo o vlomih in poskusih vlomov, tudi na nas so se že obrnili, da so precej prestrašeni, ker je v njihovi bližini na primer bilo v zadnjem obdobju več vlomov v hiše. Ali policisti res beležijo več primerov tovrstnih kaznivih dejanj, ne le na območju Policijske postaje Šmarje, pač pa celotnem območju, ki ga pokriva Policijska uprava Celje, smo povprašali vodjo oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje Milana Vogrinca. Preverili smo tudi, kako je s preiskanostjo tatvin in vlomov, kako lahko pomagamo ujeti storilce ter kaj storimo, če zalotimo vlomilca pri delu. Prisluhnite v spodnjem posnetku. Milana Vogrinca je pred mikrofon povabila Nina Slak. 

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.