januar 25, 2024

VPOGLED: Slabo ločevanje, v smeteh celo zapakirana hrana

Medobčinski inšpektorat je na območju OKP Rogaška Slatina, ki skrbi za zbiranje in odvoz odpadkov na območju Obsotelja in Kozjanskega, odkril več primerov nedoslednega ločevanja odpadkov. V smeteh se vse prevečkrat znajde tudi hrana, celo še zapakirana. Tej problematiki smo posvetili tokratni Vpogled.

Takole izgleda nadzor nad pravilnostjo ločenega zbiranja odpadkov, ki ga sodelavci Simbia opravijo v družbi s pristojnim inšpektorjem. (Foto: Simbio)

Po podatkih Statističnega urada iz leta 2022 v Sloveniji proizvedemo nekaj manj kot 500 kilogramov odpadkov na prebivalca, od tega zavržemo okoli 72 kilogramov hrane. Slovenija je sicer po reciklaži odpadkov nad povprečjem držav Evropske unije, k temu pripomore tudi ločevanje odpadkov. Kljub temu je to ponekod še zaskrbljujoče, nekaj kršitev je nedavno na območju in na pobudo OKP Rogaška Slatina odkril Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje. Vid Palčnik se je pogovarjal z direktorjem OKP Rogaška Slatina Bojanom Piršem in vodjo pristojnega medobčinskega inšpektorata Markom Razborškom:



Preverili smo tudi, kakšno je stanje na širšem Celjskem, na območju, kjer za odvoz in ločevanje odpadkov skrbi celjsko javno komunalno podjetje Simbio. Nina Slak je o problematiki spregovorila z vodjo enote za ločevanje odpadkov Tadejem Ferležem

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.