marec 21, 2024

VPOGLED: Voda je surovina 21. stoletja

V petek bomo obeležili svetovni dan voda

V petek bomo obeležili svetovni dan voda. S to osnovno dobrino, ključno za življenje, je Slovenija še dobro preskrbljena. Zlasti ob svetovnem dnevu pa se vrstijo opozorila, da povsod po svetu ni tako in da lahko nesmotrno ravnanje z vodo resno ogrozi prihodnost človeštva. Vodi smo posvetili tokratno oddajo Vpogled.

Letošnji svetovni dan vode poteka pod geslom Voda za mir (Foto: Freepik)

Svetovni dan voda je bil leta 1992 razglašen ravno z namenom opozarjanja na ogrežnost vode in vodnih virov. Letošnji dan poteka pod geslom Voda za mir. Kot nam je povedala okoljevarstvenica Urša Zgojznik, v Sloveniji stanje voda ni v slabem stanju, tudi zakonodaja ji govori v prid, a prostor za izboljšave ostaja. Z njo se je pogovarjal Vid Palčnik.

Na posledice podnebnih sprememb opozarjajo tudi službe s področja vodooskrbe. Kot pravi direktor JKP Šentjur Matjaž Žmahar, je ozaveščenost o racionalni rabi vode vse večja, tudi na trgu je vse več varčnejših naprav. Ključna pa je pri tem preudarnost vsakega posameznika. Z Matjažem Žmaharjem se je pogovarjala Nina Slak.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.