september 13, 2023

VPOGLED: Vsako dejanje, veliko ali malo, lahko nekoga ustavi pred usodnim korakom

V tokratni rubriki Vpogled smo pod drobnogled vzeli perečo problematiko samomorov pri nas. S strokovnjakinjama z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Centra za psihološko svetovanje Posvet smo med drugim spregovorili o statistiki in razlogih za samomore v Sloveniji, o znakih, ki jih lahko pri osebi v stiski prepozna okolica, in pomoči, ki je na voljo. 

V tokratni rubriki Vpogled, ki smo jo posvetili preprečevanju samomorov, smo se pogovarjali s psihologinjo in psihoterapevtko. (Fotografija je simbolična.)

10. septembra smo obeležili svetovni dan preprečevanja samomora. O statistiki umrljivosti zaradi samomora pri nas, razlogih za to dejanje, odstopanjih pri moških in ženskah, razlikah po slovesnskih regijah in pomoči, ki je na voljo ljudem v stiski, je Nina Slak povprašala doc. dr. Saško Roškar, psihologinjo in vodjo interdisciplinarne skupine za preprečevanje samomora, ki jo koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje. Odgovore slišite v spodnjem posnetku.



Geslo svetovnega dneva preprečevanja samomora je že tretje leto zapored Ustvarjajmo upanje z dejanji. V ospredje postavlja povečanje zaupanja in zavedanja vsakega izmed nas, da lahko tudi naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje in rešijo življenje. To je tudi osnovni cilj številnih organizacij, ki nudijo pomoč - med njimi Centra za psihološko pomoč Posvet. Ali zaradi nedavnih vremenskih ujm in katastrofalnih poplav v njihovih svetovalnicah opažajo porast tistih, ki se nanje obrnejo po pomoč? Kateri so znaki, na katere mora biti okolica pozorna pri nekom, ki razmišlja o samomoru? Kako do pomoči, če jo potrebujemo? Tudi na ta vprašanja je odgovorila psihoterapevtka Mojca Vatovec, prisluhnite ji v spodnjem posnetku.  



Center za psihološko svetovanje Posvet
Program svetovalnice ponuja individualno obravnavo posameznikom, parom in družinam, ki doživljajo čustvene stiske, ki jih sami ne obvladujejo več in potrebujejo strokovno pomoč. Dobite jih lahko na spodnjih številkah ali email naslovu:

SPREJEMNA PISARNA LJUBLJANA - 031 704 707
SPREJEMNA PISARNA CELJE - 031 778 772

Email: info@posvet.org

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.