oktober 26, 2023

VPOGLED: Pozor pred spletnimi prevarami

Oktober je mesec kibernetske varnosti

Oktober je mesec kibernetske varnosti. Letošnji je posvečen starejšim, ki so v spletnem okolju še posebno ranljivi. Na družbenih omrežjih in spletnih stranih nanje, tako kot na ostale uporabnike interneta, preži več spletnih prevar, ki lahko tudi močno udarijo po žepu, vplivajo pa tudi na odnose z bližnjimi.

Previdno pred spletnimi prevarami! (Foto: Štajerski val)

Kot pravi koordinatorka nacionalnega programa Varni na internetu Jasmina Mešić, starejši vse prevečkrat zaupajo lažnim objavam, ki nastopajo pod ukradenimi identitetami njim znanih institucij, kot so banke, policija ali finančna uprava. Pred goljufijami niso imuni niti ostali uporabniki spleta. V tokratnem Vpogledu smo zato preverili, katere so najpogostejše prevare, kako jih prepoznati ter kako ukrepati, če smo se ujeli v zanko. (ViP)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.