december 28, 2023

VPOGLED: Kaj pomeni ukinitev dopolnilnega zavarovanja?

Dopolnilno prehaja v obveznega

1. januar 2024 prinaša novo zdravstveno zavarovanje. Nekdaj dopolnilno, bomo po enotni ceni 35 evrov zdaj kot obvezni prispevek plačevali vsi državljani. V zadnji oddaji Vpogled v tem letu smo zato preverili, na kaj moramo biti pozorni, kaj nam zavarovanje omogoča in kako se ga bo plačevalo.

Novo zavarovanje v veljavo stopa s 1. januarjem 2024 (Foto: Štajerski val)

Državni zbor je dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinil julija letos. Nov obvezni zdravstveni prispevek se bo v prihodnjem letu plačeval po enotni ceni 35 evrov mesečno, v letu 2025 pa se bo uskladil z rastjo plač. Doslej obstoječe obvezno zavarovanje, ki se je plačevalo v določenem odstotku od mesečnega prejemka, ostaja v veljavi. V pogovoru z vodjo-direktorico celjske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjano Kolenc smo spregovorili o ključnih informacijah glede novega zavarovanja in pravicah zavarovancev. (ViP)

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je leta 2022 prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.