april 4, 2024

VPOGLED: Tudi za zdravje si moramo vzeti čas!

Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga bomo obeležili 7. aprila, smo tokratno oddajo Vpogled posvetili zdravju. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo Slovenci pri zdravju v evropskem povprečju, na nekaterih področjih smo boljši od ostalih evropskih držav, ponekod se uvrščamo nižje. Preverili smo, katere možnosti pri skrbi za zdravje so nam na voljo na ravni države, katere pa v lokalnem okolju.

Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga bomo obeležili 7. aprila, smo pod drobnogled vzeli naše največje bogastvo. (Foto: Freepik)

Na zdravje Slovencev po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje najbolj vplivajo dejavniki vedenjskega sloga, pri čemer izpostavljajo, da bi najbolj koristilo zmanjšanje kajenja tobaka. Pomemben del zagotavljanja javnega zdravja so tudi nacionalni preventivni presejalni programi Zora, Dora in Svit, namenjeni zgodnjemu odkrivanju predrakavih in rakavih sprememb. O njih in njihovem pomenu se je s strokovnjakinjo, vodjo enote za nenalezljive bolezni v celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Nušo Konec Juričič, dr. med. pogovarjala Nina Slak.

Za lastno zdravje in dobro počutje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Kako lahko k temu prispevamo z vsakodnevnimi dejavnostmi in kje lahko v lokalnem okolju poiščemo pomoč, je Vid Palčnik preveril pri fizioterapevtki Evi Komplet iz Centra za krepitev zdravja Šentjur.

Eva Komplet (Foto: Štajerski val)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.