februar 29, 2024

VPOGLED: Kaj prinaša zaostrovanje stavke zdravnikov?

Na jutrišnji 1. marec bodo začeli veljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. Zdravniška stavka se ob koncu sedmega tedna tako dodatno zaostruje, saj sindikat Fides meni, da so pogajanja z vlado zastala. Ta zdravnike poziva k zamrznitvi stavke, sprejela je tudi dodatne ukrepe pred petkovo zaostritvijo. Kaj pa odpoved soglasij pomeni za bolnike in zdravstveni sistem?

Zdravniki bodo z jutrišnjim dnem zaostrili stavko. (Foto: Pixabay)

Tokratna stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je najdlje trajajoča v zgodovini samostojne Slovenije. Spodbudila jo je neizpolnitev vladnih zavez po izboljšanju položaja zdravnikov. V sedmih tednih učinkovita pogajanja niso stekla, kar že bremeni javni zdravstveni sistem.

Predsednik sindikata Fides Damjan Polh vladi očita zastanek pogajanj, kar ministrica Valentina Prevolnik Rupel zavrača. Vlada je ob tem sprejela nekatere ukrepe, s katerimi želi, kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, zaščititi neprekinjeno zdravstveno varstvo. Kljub temu bo to, kot ocenjuje direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić, na preizkušnji, prav tako obstanek javnega zdravstvenega sistema. Oddaji, ki jo je pripravil Vid Palčnik, v celoti prisluhnite v spodnjem posnetku.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.