oktober 27, 2020

Odslej bodo testirali le še določene skupine ljudi

Številke novo okuženih s covidom-19 so se v zadnjem obdobju izjemno povečale, v prihodnjih dneh pa bodo gotovo padle. A ne zaradi zaradi zmanjšanja okužb, država namreč spreminja način testiranj, ki ne bodo več tako množična. Kakšne so novosti?

Odslej bodo testirali le še določene skupine ljudi

Doslej so testirali vse, ki so kazali znake okužbe z novim koronavirusom. Zdaj pa se to spreminja. Koga bodo odslej po navodilih zdravstvenega ministrstva še testirali, smo preverili pri direktorici Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah Jasni Žerak:

Še naprej velja, da na testiranje napoti osebni zdravnik, po predhodnem telefonskem pogovoru. Tudi tistim skupinam ljudi, ki ne sodijo med naštete, Žerakova v primeru simptomov novega koronavirusa sporoča, naj pokličejo osebnega zdravnika, ta bo po posvetu odredil izolacijo glede na stopnjo izraženosti bolezni. Nova pravila v šmarskem zdravstvenem domu veljajo že od danes, a teste pri posameznikih, ki so datum testiranja dobili že v minulih dneh, bodo še nemoteno opravili.

Na državni ravni bodo podrobnosti in razloge za nov način testiranja, kot je danes napovedal vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin, predstavili v prihodnjih dneh.

V stik najlažje prek maila ali spletne aplikacije
Sicer pa so v vseh zdravstvenih postajah Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah kljub epidemiji odprte vse splošne ambulante, prav tako zobozdravstvo, fizioterapija in pediatrija. Še naprej velja, da se je treba pred obiskom zdravstvenih postaj naročiti, Žerakova pa ob tem še svetuje:

So pa v šmarskem zdravstvenem domu, tako kot tudi drugod, po navodilih ministrstva do nadaljnjega zamrznili preventivne dejavnosti na področjih zdravstvene in zobozdravstvene vzgoje ter referenčnih ambulant. (AD, foto: Pixabay)