januar 26, 2019

Kam so odletele vodne ptice Kozjanskega?

V Kozjanskem parku so že osmič sodelovali v najbolj množičnem monitoringu živalskega sveta v Evropi - mednarodnem zimskem popisu vodnih ptic (IWC). Prisotne so bile race mlakarice, kormorani, sive in velike bele čaplje, opazili so tudi kozico in sivo pastirico. Ptic je sicer manj kot minula leta.

Bela čaplja. (Foto: Dušan Klenovšek)

Letos manjša "bera" ptičjih vrst 
Pod okriljem Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so ornitologi v sredini januarja v različnih krajih Slovenije preštevali vrste vodnih ptic. V zimskemu štetju vodnih ptic so že osmič sodelovali tudi v Kozjanskem parku, ki so se jim po tradiciji pridružili tudi prostovoljci in zaposleni v Javni ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Koordinator popisa Dušan Klenovšek pravi, da je popis na mejni Sotli edino pravilno opraviti s hrvaškimi kolegi, saj oboji bdijo nad njo in si podatke izmenjujejo. In do kakšnih ugotovitev so prišli? Letošnja »bera« ptičjih vrst ni bila velika, ugotavlja Klenovšek:

Poleg ptic v Kozjanskem parku po navedbah Klenovška beležijo tudi znake prisotnosti bobra – objedena in podrta drevesa, (predvsem vrbe), drče na bregu in bobrišča.

Akcijo popisovanja bobra na pritokih Sotle bodo po navedbah Klenovška v Kozjanskem parku nadaljevali še vse tja do pomladi. Pri tem bodo, kot pravi, dobrodošle tudi informacije, ki jih posredujejo prebivalci parka. Nekaj utrinkov iz januarskega življenja ob kozjanskih vodotokih v podnji fotogaleriji. (SP)

Galerija slik