junij 21, 2020

Praznik glasbe - kaj kaže statistika?

21. junij je praznik glasbe. Glasbeniki na ta dan preplavijo parke in ulice, videti jih bo na balkonih in vrtovih tudi v naših krajih. Statistični urad Slovenije je ob tem sporočil nekaj podatkov o glasbenih prireditvah in njenih ustvarjalcih.

Danes vas bo na kakšnem sprehodu marsikje spremljala glasba. Ulice bodo preplavili glasbeniki. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

1,5 milijona obiskovalcev 
»Glasba je umetnost, oblika zabave in nasprotje govora oz. hrupa,«
navaja Statistični urad Slovenije (SURS), ki je ob tem razkril nekaj podatkov iz leta 2018. Bilo je kar 5800 koncertov ter opernih in plesnih prireditev, ki si jih je skupaj ogledalo približno 1,5 milijona ljudi. Največ je bilo koncertov zborovske in vokalne glasbe, če pa prištejemo še operne in druge scenske prireditve, balet in sodobni ples, pa so predstavljale glasbene prireditve skoraj četrtino vseh kulturnih dogodkov. Vseh skupaj jih je bilo sicer 5.792 ali 16 predstav na dan.

Daleč največ obiskovalcev so imeli po podatkih SURS-a koncerti zborovske in vokalne glasbe, najmanj pa koncerti sodobne in komponirane glasbe. Največji povprečen obisk so imele baletne predstave, najmanjšega sodobni ples. Slovenske kulturne ustanove so v letu 2018 skupaj organizirale 116 glasbenih in plesnih festivalov, kar je bilo 48 % vse festivalske ponudbe, ki sicer prinaša še gledališke, filmske in druge festivale.

Okoli 1150 Slovencev živi od glasbe
V letu 2018 je bilo predstavljenih 3775 novih oz. novo naštudiranih del, od tega 46 % del slovenskih avtorjev. Največ del je bilo narejenih za zborovsko in vokalno glasbo, več kot 26 %, najmanj pa baletnih predstav, samo 20. SURS je postregel še s podatkom, da je bilo konec leta 2019 v Statističnem registru delovno aktivnega prebivalstva vpisanih 1152 glasbenikov in glasbenic, pevcev in pevk ter skladateljev in skladateljic. Plesalcev in plesalk, koreografov in koreografinj pa je bilo registriranih 260. Povprečna mesečna bruto plača glasbenikov je v letu 2018 znašala 2347 evrov, plesalcev pa 1936 evrov. (LH)

Praznik glasbe sicer danes obeležujejo tudi v Celju. Več pa v spodnjem posnetku.

Datoteke

Praznik glasbe v Celju