julij 30, 2019

Pregrada Vonarje še to poletje

Slovenija in Hrvaška nadaljujeta modernizacijo in nadgradnjo pregrade Vonarje, ki je pogoj za oživitev Vonarskega jezera. Sledila bo izdelava strokovnih podlag za čiščenje in kasneje tudi polnjenje jezera.

Dela na pregradi lepo napredujejo (Foto: Radio Štajerski val)

Dela v polnem teku
Nadgradnja in modernizacija pregrade je prva faza projekta Vonarje in predstavlja prvi korak k oživitvi Vonarskega jezera, hkrati pa bo izboljšala tudi poplavno varnost obmejne reke Sotle. Izgradnja nove avtomatizirane pregrade, ki se izvaja v okviru čezmejnega evropsko financiranega projekta FRISCO 2.1, naj bi bila dokončana še to poletje. Župan Podčetrtka Peter Misja z zadovoljstvom ugotavlja, da dela zelo dobro napredujejo:

Projekt izvajata projektna partnerja iz obeh držav – Direkcija Republike Slovenije za vode in Hrvatske vode. Vrednost sanacije je ocenjena na 2 milijona evrov.

Sledi čiščenje in oživitev jezera
Druga faza projekta Vonarje bo vključevala izdelavo strokovnih podlag za čiščenje in kasneje tudi polnjenje jezera. Cena te faze je ocenjena na 2,5 milijona evrov in jo bosta prav tako financirali obe državi. Kako dolgo bo potekala druga faza in kdaj bo mogoče jezero napolniti z vodo, po besedah Petra Misje ni mogoče z zagotovostjo napovedati:

 

Cilj projekta Vonarje je ponovna oživitev Vonarskega jezera, ki bo pomenil še dodatno nadgradnjo turistične ponudbe občin Podčetrtek in Rogaška Slatina, ki sicer že danes veljata za eni izmed najmočnejših turističnih destinacij, ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Na tem območju v prihodnosti načrtujejo izgradnjo Turistično rekreacijskega centra Vonarsko jezero z regionalnim učnim centrom. (SP)

 

Galerija slik