februar 26, 2019

Presejalni program Dora - pregled, ki lahko reši življenje

Pred letom dni je v Zdravstvenem domu Celju začel delovati presejalni center programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA, leto dlje deluje v celjski bolnišnici. Odziv žensk na povabilo je dober. Lani je bil v povprečju 74,5-odstoten, a se razlikuje po občinah. Najboljši je bil v Dobju.

V prvem letu delovanja so v celjski bolnišnici opravili 4.847 mamografij, v Zdravstvenem domu Celje pa 4.511 mamografij. (Foto: DORA)

V dveh letih vabilo za 28.000 žensk
V oba centra, v Splošno bolnišnico Celje in Zdravstveni dom Celje, vabijo ženske med 50. in 69. letom na presejalno mamografijo v okviru programa DORA iz občin Celje, Kozje, Laško, Podčetrtek, Radeče, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Vitanje, Vojnik, Zreče, Bistrica ob Sotli, Braslovče, Dobje, Dobrna, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec. Skupno je bilo na mamografijo iz vseh občin na Celjskem lani povabljenih nekaj manj kot 11.300 žensk, udeležba vabljenih žensk je bila 74,5-odstotna. Kristijana Hertl, namestnica vodje in nadzorna radiologinja v programu DORA, našteva občine, v katerih je odziv žensk na povabilo največji:



V katerih občinah pa se ženske najslabše odzivajo na povabilo v presejalni program?

V vseh 23 občinah je 28.000 žensk iz ciljne starostne skupine, ki bodo v roku dveh let povabljene na mamografijo v enega izmed obeh celjskih centrov.

Ekipa DORA v Zdravstvenem domu Celje.

Ekipa DORA v Splošni bolnišnici Celje.

Cilj je zmanjšati umrljivost
V prvem letu delovanja so v celjski bolnišnici opravili 4.847 mamografij, v Zdravstvenem domu Celje pa 4.511 mamografij. Od vseh slikanih žensk so jih v presejalno-diagnostični center na Onkološkem inštitutu Ljubljana na dodatne preiskave povabili 362. Pri 52 je bil v nadaljnjem diagnostičnem postopku ugotovljen rak dojk. Odzivnost žensk je za prvi krog vabljenja po oceni Hertlove zelo dober. Skupno presega 70 odstotkov. To je eden od ključnih pogojev za doseganje dolgoročnega cilja programa DORA, to je umrljivost žensk za rakom dojk zmanjšati za 30 odstotkov.

V obeh celjskih centrih DORA so lani slikali skoraj 9.400 žensk, 362 so jih povabili na dodatni pregled na Onkološki inštitut Lljubljana.

Zakaj na pregled?
Po podatkih Registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana je bila med letoma 2011 in 2015 v Sloveniji največja zbolevnost za rakom dojk v Osrednjeslovenski in Jugovzhodni regiji, najmanjša pa v Pomurski in Koroški regiji. V Savinjski regiji je zbolevnost nižja od slovenskega povprečja. Če je v Sloveniji za rakom dojk v tem obdobju povprečno letno zbolelo 123 žensk na 100.000 prebivalk, je bila številka v Savinjski regiji 111 žensk na 100.000 prebivalk. Hertlova ob tem svetuje:

Podatki sicer še kažejo, da bo v naši državi za rakom dojk do 74. leta zbolela ena od dvanajstih Slovenk. (NS)